Orpon hallitus käynnistää rasismin vastaisen kampanjan touko-kesäkuussa: Taustalla perussuomalaisten ministerien kohut

Mitä konkretiaa hallituksen tiedonanto yhdenvertaisuudesta sisältää? 2:19
Mitä konkretiaa hallituksen tiedonanto elokuussa 2023 yhdenvertaisuudesta sisälsi?

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus käynnistää rasismin vastaisen kampanjan touko–kesäkuun vaihteessa.

Valtioneuvoston kanslia kertoi hallituksen viime vuonna antaman rasismin vastaisen tiedonannon mukaisen työn etenemisestä tänään.

Hallituksen rasismin vastaisella kampanjalla haastetaan ja kannustetaan yhteiskunnan eri tahot toimiin, joilla edistetään yhdenvertaisuutta ja torjutaan rasismia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kampanjaan haastetaan mukaan eri alojen organisaatioita – etenkin työmarkkinajärjestöjä, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjä, yrityksiä ja muita yhteisöjä – jotka antavat sitoumuksia konkreettisista toimista, joiden mukaisesti ne torjuvat rasismia toiminnassaan ja edistävät yhdenvertaisuutta.

– Ensisijaisesti toivomme mukaan organisaatioita, joilla on enemmän vaikutusmahdollisuuksia työnantajina, harrastusten ja koulutuksen järjestäjinä, mutta toki yksittäisille kansalaisillekin pyritään tarjoamaan mahdollisuus osallistua omalla panoksellaan, johtava asiantuntija Katriina Nousiainen valtioneuvoston kansliasta sanoo.

– Mikä se tapa osallistua on, se hahmottuu vielä tässä, Nousiainen jatkoi.

Kampanjan on määrä kestää vuoden ajan.

Orpo kutsunut keskustelemaan

Rasismin vastainen kampanja on osa hallituksen rasismin vastaista toimenpideohjelmaa, jonka on määrä valmistua alkaneen kevään aikana.

Toimenpideohjelman taustalla vaikuttaa hallituksen viime elokuussa eduskunnalle antama rasismin vastainen tiedonanto, jonka taustalla puolestaan olivat perussuomalaisiin ministereihin liittyneet viime kesän rasismikohut.

Toimenpideohjelman on määrä lähteä lausuntokierrokselle huhtikuun aikana. Lausuntokierroksen jälkeen toimenpideohjelma on tarkoitus hyväksyä toukokuussa valtioneuvoston periaatepäätöksenä, jonka jälkeen se lanseerataan samaan aikaan rasismin vastaisen kampanjan käynnistämisen kanssa.

Nousiaisen mukaan ohjelmaan odotetaan toimenpidesuosituksia pääministeri Orpon ensi maanantaiksi koolle kutsumasta pyöreän pöydän keskustelusta yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi.

Pyöreän pöydän keskusteluun on kutsuttu 38 osallistujaa keskeisistä yhteiskunnallisista toimijoista, mukaan lukien maahanmuuttajajärjestöt ja -yhteisöt.

Orpon koolle kutsuma pyöreän pöydän keskustelu on ensimmäinen laatuaan. Jatkossa keskusteluja on määrä järjestää vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat