Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi huijasi vakoojan paljastamaan myrkytyksensä yksityiskohdat – myrkky levisi elimistöön alushousujen kautta

Video: Toimittaja käveli suoraan venäläisagentin ovelle:"Myrkyttikö sinun tiimisi Navalnyin?" 0:56
Katso video: Myrkytittekö te Nalvanyin? Toimittaja kysyi asiaa suoraan FSB:n agentilta.

Navalnyin ja agentin välisessä puhelussa esille tulleita asioita voidaan pitää ensimmäisinä suorina todisteina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n osallistumisesta Navalnyn myrkyttämiseen.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia vakoillut venäläinen agentti on paljastanut, kuinka Navalnyi myrkytettiin viime elokuussa. Novitshok-ryhmän tappava myrkky asettetiin agentin mukaan Navalnyin alushousuihin, kertoo CNN.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n eliittimyrkkyryhmään kuuluneen agentin hämmästyttävä paljastus kävi ilmi puhelussa, jota agentti Konstantin Kudryavtsev luuli Navalnyin myrkytyksen jälkipuinniksi Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston kanssa. Todellisuudessa puhelimen toisessa päässä oli Navalnyi itse.

Puhelun aikana agentti kertoi myös muiden myrkytyksessä mukana olleiden henkilöiden osallisuudesta operaatioon sekä siitä, kuinka hänet lähetettiin myöhemmin siivoamaan ja piilottamaan Tomskissa tapahtuneen myrkytyksen todisteita.

Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat yhteistyössä The Insiderin, CNN:n ja Der Spiegelin kanssa paljasti tekemässään selvityksessä viime viikolla, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisen takana.

CNN ja Bellingcat yrittivät ottaa yhteyttä eliittimyrkkyryhmään kuuluneisiin henkilöihin ja heidän esimiehiinsä. Samalla myös Navalnyi osallistui operaatioon.

Yhteydenotot olivat kuitenkin epäonnistuneita, sillä kukaan ei suostunut puhumaan myrkytyksestä Navalnyin kanssa. Agentti Kudryavtsevin kohdalla päätettiin toimia toisin ja salaisen operation avulla agentti saatiin puhumaan.

Myrkkyä normaaliannosta enemmän

Puhelu Kudryavtsevin kanssa kesti 45 minuuttia ja puhelun aikana esille tulleita asioita voidaan pitää ensimmäisinä suorina todisteina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n osallistumisesta Navalnyin myrkyttämiseen.

Puhelun tärkeimpänä antina voidaan pitää agentin yksityiskohtaista selvitystä siitä, kuinka myrkky saatiin Navalnyin alushousuihin.

Agentin mukaan Novitshok-ryhmän tappava myrkky asetettiin alushousujen sisäosiin, haaravälin kohdalle. Asiantuntijoiden mukaan jos myrkky levitetään vaatteisiin rakeisessa muodossa, se imeytyy ihoon, kun ihminen alkaa hikoilla.

Kudryavtsevilta kysyttiin puhelun aikana muun muassa sitä, anettiinko Navalnyille väärä määrä myrkkyä, kun myrkytys epäonnistuis. Kudryavtsevin mukaan myrkkyä oli annosteltu yli tarvittavan määrän.

Kudryavtsevin paljasti myös, että hän yritti hävittää myöhemmin todisteita Navalnyin vaatteista, erityisesti alushousuista.

Navalnyi ja hänen tiiminsä ovat useaan otteeseen vaatineet vaatteiden palauttamista hänelle, mutta Venäjän viranomaiset ovat kieltäytyneet.

Lue myös:

    Uusimmat