Oppositio pelkää vihapuheen vaarantavan Ruotsin turvallisuuden – vaatii näkyvän ruotsidemokraatin eroa

Ruotsin turvallisuustilanne puhuttaa – MTV kävi Tukholmassa kysymässä mielipiteitä 2:04
Ruotsin turvallisuustilanne puhuttaa – MTV kävi Tukholmassa kysymässä mielipiteitä

Ruotsissa oppositiopuolueet vaativat, että valtiopäivien lakivaliokuntaa johtava ruotsidemokraattien Richard Jomshof on erotettava tehtävästään. Opposition mukaan Jomshof on levittänyt vihapuhetta, ja hänen toimintansa vaarantaa siten Ruotsin kansallisen turvallisuuden.

Sosiaalidemokraattien, vasemmistopuolueen, keskustapuoleen ja ympäristöpuolueen mukaan Richard Jomshofin asemasta on äänestettävä valiokunnan seuraavassa kokouksessa.

Jomshof on muun muassa kutsunut islamia väkivaltaa edistäväksi uskonnoksi ja profeetta Muhammadia joukkomurhaajaksi. Sosiaalidemokraattien Ardalan Shekarabin mukaan Jomshof ei noudata pääministeri Ulf Kristerssonin yleistä kehotusta maltillisuuteen ja itsehillintään.

– Tässä ei ole kyse yksittäisen kansalaisen toiminnasta. Hän (Jomshof) toimii valiokunnan nimissä, joka on yksi painavimmista, ja hän edustaa siten Ruotsin valtiota kansainvälisesti, Shekarabi perusteli opposition yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Ruotsidemokraatit ei ole mukana Ruotsin nykyisessä hallituksessa, mutta tukee sitä hallituksen ulkopuolelta.

Ruotsi on joutunut islamilaisen maailman silmätikuksi viranomaisten sallittua sananvapauden nimissä Koraanin mielenosoitukselliset polttamiset. Tähän on kiinnittänyt huomiota myös Turkki, jonka hyväksyntää Ruotsin Nato-jäsenyys yhä odottaa.

Britannian ulkoministeriön eilisen päivitetyn matkustustiedotteen mukaan terroristit pyrkivät erittäin todennäköisesti iskemään Ruotsissa.

Ruotsissa on puolestaan jo tehostettu rajavalvontaa kasvaneen turvallisuusuhkan takia.

 

Lue myös:

    Uusimmat