Ruotsin oikeusministeri myöntää: Britannian uhkakuva "erittäin todennäköisistä" terrori-iskuista pitää paikkansa

Ruotsin turvallisuustilanne puhuttaa – MTV kävi Tukholmassa kysymässä mielipiteitä 2:04
Näin Tukholmassa kommentoitiin Ruotsin turvallisuustilannetta elokuun alussa.

Britannian päivitetty matkustustiedote ei hätkähdyttänyt ruotsalaisministeriä.

Terroristit pyrkivät erittäin todennäköisesti iskemään Ruotsissa, sanoo Britannian sunnuntaina päivitetty matkustustiedote. Maan ulkoministeriön mukaan iskuja saatetaan tehdä myös ulkomaalaisten suosimissa paikoissa.

Britannian tuore kanta terroriuhkaan ei kummastuta Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmeriä.

– Britannian tilannearvio on linjassa ruotsalaisviranomaisten tekemien arvioiden kanssa, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n aamuohjelmassa vieraillut Strömmer kommentoi.

Ministerin mukaan hallitus on kesän aikana todennut yhdessä turvallisuuspoliisi Säpon kanssa, että viimeaikaisten Koraanin polttojen vuoksi terrori-iskujen uhka Ruotsissa on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana.

Uhkataso pysynyt samana

Ruotsin terroriuhka on kiristyneestä tilanteesta huolimatta pysynyt Säpon viisitasoisella asteikolla tasolla kolme, eli kohonnut.

– Säpon päällikkö on kesän aikana todennut, että olemme lähestyneet tasoa neljä, mutta kyseessä on strateginen ja pidempiaikainen arvio, joka ei voi perustua yksittäisiin tapahtumiin, Strömmer totesi.

Strömmerin mukaan hallitus on antanut Säpolle toimeksiannon tiivistää yhteistyötä 14 muun terroriuhkan kanssa toimivan viranomaisen kanssa. Lisäksi Ruotsin rajaturvallisuutta on kiristetty huonontuneen turvallisuustilanteen vuoksi.

Sunnuntaisessa lausunnossaan Ruotsin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henrik Landerholm sanoi Ruotsin turvallisuustilanteen huonontuneen ja maahan kohdistuvan uhkatason nousseen muun muassa Koraanin polttamisten vuoksi. Landerholm kertoi hallituksen ja vastuuviranomaisten seuraavan tilanteen kehittymistä.

Lue myös:

    Uusimmat