Mainos

Onni potkaisi suomalaista Jannea – voitti himoitun Green Cardin arvonnassa

Video-ohjaaja Janne Tamminen melkein pyörtyi, kun hän avasi kodin eteisessä odottaneen kirjeen. Tamminen oli osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeriön Green Card Lotteryyn, oleskelulupa-arvontaan.  

– Kaaduin, loukkasin käteni ja jouduin käymään sairaalassa, hän kertoo ja nauraa Palo Altossa Kaliforniassa. Osallistuin neljä kertaa, ennen kuin keväällä 2010 tärppäsi.   

Maksuton arvonta järjestetään joka syksy

 • Yhdysvaltain ulkoministeriö järjestää vuosittain Diversity Immigrant Visa -ohjelman, joka tunnetaan myös nimellä Green Card Lottery.
 • Ohjelmassa arvotaan noin 50000 Green Cardia eli ulkomaalaisen pysyvää oleskelulupaa Yhdysvaltoihin.
 • Arvontaan voi osallistua maista, joista on saapunut Yhdysvaltoihin vähemmän kuin 50000 maahanmuuttajaa viiden vuoden aikana.
 • Maaluettelot päivitetään vuosittain. Suomi on hyväksyttyjen maiden joukossa.
 • Pysyvä oleskelulupa oikeuttaa asumiseen ja työntekoon Yhdysvalloissa.
 • Kun oleskeluluvan haltija on asunut Yhdysvalloissa viisi vuotta, hän voi hakea kansalaisuutta.
 • Arvontaan osallistuminen on maksutonta, mutta verkossa on valtava määrä huijaussivustoja, jotka perivät osallistumisesta maksuja.
 • Arvontasivuston osoite on www.dvlottery.state.gov.
 • Seuraava arvonta järjestetään ensi syksynä.
 • Esimerkiksi näyttelijät Irina Björklund ja Peter Franzén ovat voittaneet oleskeluluvat arvonnasta.

Tamminen oli parhaillaan selvittelemässä menestyneille taiteilijoille ja tieteentekijöille suunnatun O-viisumin hakemista. Sopimus viisumiasioihin erikoistuneen juristin kanssa oli jo tehty, kun kirje tuli. 

Käsi paketoituna Tamminen alkoi tutkia, mitä arvontavoitto tarkoitti. Se osoittautui pääsyksi maahanmuuttoviranomaisten haastatteluun.  

Hän kävi erilaisissa terveystarkastuksissa, hankki työtodistuksia ja toimitti Yhdysvaltoihin kasan lomakkeita. Lopulta lupa varmistui. Edessä oli muutto Kaliforniaan.  

Huijarit tarjoavat konsultointia

Erilaisia väliaikaisia viisumityyppejä on kymmenittäin, eikä pysyvää oleskelulupaa ole helppo saada.  

Jollei ole oikeutettu lupaan työ- tai perhesyistä, Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö neuvoo kokeilemaan onnea vuosittaisessa arvonnassa. 

Pysyvällä oleskeluluvalla saa asua ja työskennellä Yhdysvalloissa vapaasti. Lupa osoitetaan henkilökortilla.  

– Käytännössä ero kansalaisuuteen on lähinnä se, ettei minulla ole äänioikeutta täkäläisissä vaaleissa, Tamminen toteaa.  

Yhdysvaltoihin muutto oli Tammisen pitkäaikainen haave.  

– Kävin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 90-luvun puolivälissä. Päätin silloin, että joskus haluan vielä asua ja tehdä töitä täällä.  

Tamminen vieraili Yhdysvalloissa useita kertoja vuodessa lomilla ja työmatkoilla. 2000-luvun alkupuolella hän keksi osallistua Green Card -arvontaan.  

Arvonta tunnetaan nykyään nimellä Diversity Immigrant Visa Program. Nimi viittaa ohjelman tarkoitukseen - moninaisuuden lisäämiseen.  

Arvontaan voi osallistua maista, joista saapuu Yhdysvaltoihin vain vähän maahanmuuttajia. Esimerkiksi Kiinassa, Meksikossa, Kanadassa ja Britanniassa syntyneet on rajattu ulkopuolelle, koska niistä on muuttanut Yhdysvaltoihin yli 50 000 henkeä viiden vuoden aikana.  

Oleskelulupia arvotaan vuosittain noin 50 000, ja osallistuminen on ilmaista. Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö varoittaa huijaussivustoista, jotka perivät osallistumismaksuja ja tarjoavat maksullista apua arvontalomakkeen täyttämiseen verkossa. 

Tähtäimessä kansalaisuus

Tammista hymyilyttää, kun hän lukee Yhdysvaltoihin muuttamisesta innostuneiden suomalaisten kommentteja sosiaalisesta mediasta.  

– Joku saattaa kirjoittaa, että Los Angeles on kiva, voisin muuttaa sinne. Ei se ihan niin toimi.  

Tammiseltakin kysellään toisinaan neuvoja viisumin tai oleskeluluvan hankintaan. Hänestä paras vinkki on hyvän juristin palkkaaminen.  

– Ilman yhdysvaltalaista työpaikkaa tai puolisoa vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä.  

Hän itse aikoo pian hakea kansalaisuutta - viiden vuoden asumisen jälkeen se on vihdoin mahdollista. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Tamminen pääsee äänestämään Yhdysvaltain presidentinvaaleissa marraskuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.