Onko turvallisuustilanne vaikuttanut matkojen myyntiin? Matkanjärjestäjät vastaavat

Suomalaiset lähtevät joulun ja uuden vuoden viettoon ulkomaille yhtä innokkaasti kuin aiemminkin. Turvallisuus herättää kysymyksiä, mutta matkoja ei juuri peruta.

Euroopan kasvanut terrorismiuhka ei ole ainakaan vielä näkynyt suomalaisten matkatoimistojen myynneissä, eikä peruutuksiakaan ole ilmennyt tavanomaista enempää. Kaikkien matkanjärjestäjien mukaan turvallisuustilanne herättää lähinnä kysymyksiä.

– On luonnollista, että ihmisillä herää lisäkysymyksiä, Finnmatkojen emoyhtiön TUI Nordicin viestintäpäällikkö Mathias Bergendahl sanoo.

– Esimerkiksi lokakuun lopussa tapahtuneen Egyptin Siinain lento-onnettomuuden jälkeen tuli lähinnä kysymyksiä siitä, miten lennämme kohteisiimme Egyptissä. Suurimalle osalle kysyjistä riitti rauhoitukseksi tieto siitä, että emme lennä Siinain yli.

Myös terrori-iskujen järkyttämään Pariisiin järjestetään normaaliin tapaan matkoja.

– Tjäreborgilla Pariisi ei ole nyt mikään suuri kohde, enemmän sinne ostetaan matkoja keväällä ja kesällä, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski kertoo.

– On tietenkin selvää, että ihmiset kyselevät enemmän. Matkojen myynnissä emme ole havainneet muutoksia. Toki on vaikea sanoa sitä, että onko joku jättänyt tästä syystä varaamatta Keski-Euroopan matkan.

Aurinkomatkoilla taas Pariisi on perinteisesti ollut suosittu joulun ajan kaupunkikohde. Viestintäasiantuntija Inka Ikosen mukaan iskujen vaikutusta myyntiin on vielä liian aikaista arvioida, sillä ne ilmenevät vasta pidemmällä aikavälillä.

– Pariisin terrori-iskujen jälkeen on lähinnä tullut paljon kyselyjä. Joitakin matkoja on peruttu, mutta mitään isoa peruutuspiikkiä ei ole näkynyt, Ikonen kertoo.

– Itse asiassa joululle ja uudelle vuodelle matkoja on varattu tänä vuonna hieman enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat