Onko Trumpin tila niin hyvä kuin lääkärit antavat ymmärtää? Valkoisen talon kansliapäällikön mukaan tilanne oli eilen hyvin huolestuttava

13:18
Tästä voit katsoa tiedotustilaisuuden kokonaisuudessaan.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin vointi on häntä hoitavien lääkäreiden mukaan erittäin hyvä eikä hänellä ole hengitysvaikeuksia. Kaikkiin toimittajien kysymyksiin lääkärit eivät kuitenkaan tiedotustilaisuudessa vastanneet tai vastasivat kierrellen.

Donald Trump on parhaillaan Walter Reed -sotilassairaalassa. Sairaalan lääkärit kertoivat tiedotustilaisuudessa alkuillasta Suomen aikaa, että Trumpilla ei enää ole kuumetta eikä hän tarvitse lisähappea. Presidentti on kyennyt myös työskentelemään sairaalassa.

– Olemme tarkkailleet presidentin sydämen toimintaa, munuaisten toimintaa ja maksan toimintaa. Kaikki toimivat normaalisti, lääkintätiimiin kuuluva Sean Dooley kertoi.

Kotiuttamista mietitään tilanteen mukaan

Trumpin kotiuttamista aiotaan lääkäreiden mukaan harkita päivä kerrallaan.

Trumpin lääkäri Sean Conley kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymykseen siitä, milloin Trump oli viimeksi saanut negatiivisen koronavirustestituloksen. Hän ei kertonut myöskään sitä, kuinka korkea Trumpin kuume on ollut ja missä kunnossa Trumpin keuhkot ovat.

"Seuraavat 48 tuntia ovat kriittiset"

Monet yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertoivat myöhemmin, että presidentin terveydentilaa tuntevaksi sanottu nimetön lähde antoi tilanteesta vähemmän valoisan kuvan. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Lähteen mukaan Trump ei ole vielä paranemisen tiellä ja seuraavat kaksi vuorokautta ovat hoidon kannalta kriittisiä.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows oli kuvannut uutistoimisto AP:n haastattelussa Trumpin tilaa eilen hyvin huolestuttavaksi. AP julkaisi tiedon asiasta myöhään tänä iltana Suomen aikaa.

Saiko presidentti lisähappea vai ei?

Toimittajat tivasivat tiedotustilaisuuden aikana moneen otteeseen, onko Trump saanut lisähappea, mutta lääkärit väistelivät vastauksessaan.

Aluksi Conley totesi, että presidentti ei tarvitse lisähappea nyt. Myöhemmin hän tarkensi toimittajille, että Trump ei tarvinnut lisähappea myöskään torstaina tai eilen sairaalaan siirtymisensä jälkeen. 

Uutistoimisto AP:n siteeraaman nimettömän lähteen mukaan Trump oli saanut eilen Suomen aikaa lisähappea Valkoisessa talossa ennen siirtymistään sairaalaan.

Melania Trump toipuu kotonaan

Myös presidentin puolisolla Melania Trumpilla on todettu koronatartunta, mutta hän ei ole sairaalahoidossa.

Sekä presidentin että hänen puolisonsa testitulos varmistui perjantaina Suomen aikaa. Presidenttiparin 14-vuotias Barron-poika on saanut negatiivisen testituloksen.

Uutista on täydennetty 3.10.2020 kello 22.35 Mark Meadowsin kommentilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja