MTV seuraa: Tämä Trumpin koronatartunnasta tiedetään – presidentti ja lääkäri julkaisivat tilannepäivitykset: "Vaara ei ole vielä ohi, mutta olemme varovaisen optimistisia"

2:59
Monella presidentti Trumpin lähipiirissä on koronatartunta – näytämme nyt sairastuneiden joukon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja moni hänen lähipiiristään on saanut koronavirustartunnan. MTV Uutiset seuraa tässä jutussa tilanteen kehittymistä.

Trump kertoi perjantaiaamuna Suomen aikaan Twitterissä, että hän ja hänen puolisonsa Melania Trump ovat saaneet positiivisen tuloksen koronatestistä.

Jo ennen presidenttiparin sairastumista ja sen jälkeen useat Trumpin lähipiiristä ovat kertoneet saaneensa tartunnan.

Yksi koronalingoksi paljastunut tapahtuma oli viime lauantaina järjestetty Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan nimitysseremonia.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vahvistettua tietoa, mistä presidenttipari on tartunnan saanut.

Trump siirrettiin perjantai-iltana varotoimena Walter Reedin sotilassairaalaan, ja hänen on määrä olla siellä ainakin muutaman päivän ajan. Presidentti saa kokeellista lääkehoitoa. Lääkeaineena käytetään alun perin ebolan hoitoon luotua remdesiviriä.

Sunnuntai 4.10.

9.32: Donald Trumpin Ivanka-tytär julkaisi isästään kuvan Twitterissä. Kuvassa presidentti työskentelee sairaalassa.

– Mikään ei voi estää häntä työskentelemästä amerikkalaisten hyvksi, Ivanka Trump kirjoitti kuvan yhteyteen.

8.55: Valkoisen talon kansliapäällikön mukaan presidentti Donald Trumpin tila on parantunut. Kansliapäällikkö Mark Meadows kommentoi Trumpin terveydentilaa Fox Newsille myöhään lauantaina.

Kansliapäällikkö näytti yrittävän hälventää epätietoisuutta, jonka hänen aiempi lausuntonsa aiheutti. Sen mukaan hän olisi luonnehtinut Trumpin tilaa huolestuttavaksi.

Meadows sanoi Foxille Trumpin tilan kohentuneen uskomattomasti perjantaiaamusta, jolloin tilanne oli huolestuttanut Meadowsin ohella lääkäriä.

5.43: Valkoisen talon lääkäri Sean Conley kertoi neljän jälkeen aamuyöstä Suomen aikaa, että Trumpin terveydentilassa on tapahtunut merkittävää edistystä koronadiagnoosin jälkeen. Conleyn mukaan Trumpille on annettu toinen annos lääkeaine remdesiviiriä. Conleyn mukaan Trump ei ole edelleenkään joutunut turvautumaan lisähappeen eikä hänellä ole kuumetta. Presidentti on Conleyn mukaan tehnyt töitä ja liikkunut sairaalassa vaivatta.

– Vaara ei ole vielä ohi, mutta olemme edelleen varovaisen optimistisia, Conley totesi lausunnossaan.

5.32: Trumpin vaalitiimi käynnistää "Operaatio MAGA:n" pitääkseen presidentinvaalikampanjan liikkeessä, kertoo uutiskanava CNN.

Kampanjatiimin mukaan operaation tarkoitus on kutsua avuksi merkittäviä sijaishenkilöitä, kampanjakoalitioita ja Trumpin kannattajia, kunnes presidentti voi itse palata kampanjoinnin pariin.

Uutiskanavan mukaan varapresidentti Mike Pencen on määrä esiintyä vaalitilaisuuksissa avainasemassa olevissa osavaltioissa sillä aikaa, kun Trump on sairaalassa. CNN:n mukaan myös Trumpin perhe aikoo tuurata presidenttiä kampanjatilaisuuksissa.

MAGA-lyhenne tulee Trumpin käyttämästä tunnuslauseesta Make America Great Again.

5.21: Donald Trumpille tehtiin koronapikatesti vasta, kun hän palasi New Jerseystä torstaina, kertoo Valkoisen talon viranomaislähde uutiskanava CBS Newsille.

Trumpin lähipiirin koronamylläkkä alkoi, kun presidentin neuvonantajalla Hope Hicksillä todettiin tartunta.
Lähteen mukaan Valkoinen talo tiesi Hicksin tartunnasta jo ennen New Jerseyn matkaa. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

CBS:n lähde olettaa, että Trumpille oli kerrottu tartunnasta ennen matkaa, mutta ei pysty varmistamaan asiaa. Useiden henkilökunnan jäsenten matka kuitenkin peruttiin.

5.06:Donald Trump kertoo voivansa aiempaa paremmin ja arvioi tekevänsä pikaisen paluun. Hän kommentoi terveydentilaansa Twitterissä julkaisemallaan videolla.

Trump kertoo, ettei voinut sairaalaan tullessaan kovin hyvin, mutta nyt hän voi mielestään paljon paremmin. Hän kuitenkin sanoo, että tulevat päivät ovat todennäköisesti todellinen testi ja nähtäväksi jää, mitä tuona aikana tapahtuu.
Hän kiittelee videolla terveydenhuoltohenkilökuntaa.

Lauantai 3.10.

19.18: Donald Trumpin vointi on häntä hoitavien lääkäteiden mukaan erittäin hyvä eikä hänellä ole hengitysvaikeuksia.

Trump on parhaillaan Walter Reed -sotilassairaalassa.

Lääkäreiden mukaan Trumpilla ei enää ole kuumetta eikä hän tarvitse lisähappea. Presidentti on kyennyt myös työskentelemään sairaalassa.

Myös presidentin puolisolla Melania Trumpilla on todettu koronatartunta, mutta hän ei ole sairaalahoidossa.

16.05: Donald Trumpin koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon käytettyjen remdesiviirin ja synteettisen vasta-ainelääkkeen hyödyistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Molemmat lääkkeet perustuvat ajatukseen ihmiskehon virusmäärän vähentämisestä. Tutkimusten mukaan monilla potilailla myös kehon virusmäärät ovat taudin pahenemisvaiheessa korkeampia. 

Näin ollen virusmäärien vähentämisellä heti infektion alkuvaiheessa saattaisi olla vaikutusta taudista toipumiselle, jos virusmäärällä on vaikutusta taudin pahenemiselle.

Molemmat lääkkeet tarvitsevat kuitenkin vielä lisää ihmisillä tehtyä kliinistä tutkimusta ennen laajamittaista käyttöä.

15.10: Kiinan presidentti Xi Jinping on liittynyt niiden valtionpäämiesten joukkoon, jotka ovat lähettäneet Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille paranemistoivotukset. Viestissään Xi ja hänen vaimonsa Peng Liyuan ilmaisivat myötätuntonsa koronavirustartunnan saaneille Trumpille ja hänen Melania-puolisolleen ja toivottivat pikaista paranemista. Viestistä kertoo Kiinan ulkoministeriö.

Trumpeille ovat osoittaneet paranemisterveisiä myös lukuisat muut maailman johtajat, joukossa presidentti Sauli Niinistö, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet ovat Trumpin kaudella vajonneet pohjamutiin. Trump on syyttänyt Kiinaa koronaviruksen leviämisestä maailmalle. (STT)

13.30: Donald Trumpin lähipiirissä ollaan huolissaan presidentin koronatartunnasta. Tilanteen pelätään muuttuvan nopeasti.

Presidentin neuvonantaja kommentoi CNN:lle olevansa huolissaan sairaalassa olevan Trumpin tilasta.

Hän kuvaili, että presidentti on hyvin väsynyt ja kärsii hengitysvaikeuksista.

– Tämä on vakavaa, lähde kertoi.


11.31 Tällä viikolla Trumpin läheisyydessä olleen presidentinvaalien vastaehdokkaan Joe Bidenin koronatestitulos on osoittautunut negatiiviseksi. Biden kertoi Twitterissä, että hänen ja vaimonsa Jillin testitulokset olivat negatiivisia. Biden osallistui Trumpin kanssa ensimmäiseen vaaliväittelyyn tällä viikolla.

11.19 Korkeimman oikeuden tuomarinimityksen on määrä edetä suunnitellusti Yhdysvalloissa ilmenneistä koronatartunnoista huolimatta, uutisoi CNN. Kuulemiset on määrä pitää 12. lokakuuta, ja äänestyspäivä on näillä näkymin 22. lokakuuta.

11.05 Moni entinen tai nykyinen valtionjohtaja on lähettänyt Trumpille terveisiä ja toivottanut pikaista paranemista. Terveisensä ovat välittäneet Suomen presidentti Sauli Niinistön lisäksi muun muassa USA:n entinen presidentti Barack Obama, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

10.48 Useilla Trumpin lähipiiriläisillä on todettu koronatartunta. Viimeisimpänä kerrottiin presidentin kampanjapäällikön Bill Stepien tartunnasta.

Aiemmin on kerrottu, että presidenttiparin lisäksi tartunnan on saanut Trumpin neuvonantaja Hope Hicks sekä entinen neuvonantaja Kellyanne Conway. Lisäksi tartunnan ovat saaneet muun muassa senaattorit Mike Lee ja Thom Tillis.

10.25 Trumpin tilasta on kerrottu erilaista tietoa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö kuvaili presidentin tilaa koronauutisen jälkeen hyväksi, mutta totesi hänen kärsivän lievistä oireista.

CNN:n lähteen mukaan Trumpilla olisi ollut kuumetta tartunnan toteamisen jälkeen.

Trumpin nimettömänä pysyttelevä neuvonantaja kertoi myöhemmin CNN:lle, että presidentti on hyvin väsynyt ja kärsii hengitysvaikeuksista.

10.25 Donald Trump esiintyi ensi kertaa kameroiden edessä koronadiagnoosinsa jälkeen, kun hän siirtyi Walter Reed -sotilassairaalaan Washingtonissa.

Presidentti lähetti videoterveisensä Twitterissä Valkoisesta talosta ennen lähtöä sairaalaan.

– Luulen, että minulla menee hyvin, presidentti sanoi ja kiitteli saamastaan tuesta.

Lähtiessään Valkoisesta talosta Trump näytti peukkua ja vilkutti yleisölle ja kameroille, ja lähti sitten kohti sairaalaa helikopterilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja