Onko tässä syy rikkoutumisiin? Samsungin taittuvanäyttöinen Galaxy Fold purettiin – rakenteen puutteet kiinnittivät huomion

Galaxy Foldin taittuva näyttö hajosi ainakin seitsemällä testaajalla viime viikolla vain parissa päivässä laitteen käyttöönotosta.

Monilla testaajista näytön hajoamisen syy oli sen päälikalvon, suojaavan polymeerikerroksen poistaminen. Testilaitteissa ei ollut minkäänlaista varoitusta, ettei tätä poistettavaksi tarkoitetulta näyttävää kalvoa missään nimessä saakaan Galaxy Foldista poistaa.

Muutamilla testaajilla ongelmien syy ei kuitenkaan ollut kalvon poistaminen, vaan Galaxy Foldin näyttö lakkasi toimimasta aivan tavallisessa käytön jälkeen, suojaava päälikalvo edelleen kiinnitettynä.

Toistaiseksi Samsung on kommentoinut vasta niukasti mahdollisia syitä Galaxy Foldin näyttöongelmille, mutta Galaxy Foldin käsiinsä saanut ja laitteen purkanut iFixit-sivusto tarjoaa katsauksessaan mahdolliselta kuulostavia syitä.

Keskeinen ongelma vaikuttaa olevan ylimääräisten aineiden – oli se sitten pölyä, hiekkaa, muuta roskaa tai likaa – päätyminen Galaxy Foldin sisälle saranan ja näytön väliin. Kun näyttö tämän jälkeen avataan, siihen ylimääräisistä aineista alapuolelta kohdistuva paine voi rikkoa näytön niin, ettei se enää toimi normaalisti tai lainkaan.

Ylimääräistä ainetta Galaxy Foldin sisälle voi päästä taittuvan näytön ylä- ja alareunan keskeltä saranan päädyistä, joita ei ole iFixitin katsauksen mukaan suojattu. 7 millimetrin kokoinen aukko näyttöä kiertävässä reunuksessa avaa tien roskille puhelimen sisään – potentiaalisesti tuhoisin seurauksin. iFixit ei löytänyt purkamastaan Galaxy Foldista juuri mitään suojauksia tämän estämiseksi.

Kokonaisuutena on hyvin yllättävää, etteivät Galaxy Foldin ongelmat tulleet ilmi Samsungin testauksessa ennakkoon. Tai jos tulivat, ainakaan laitteen julkaisua ei sillä perusteella oltu valmiita lykkäämään.

Samsung on esitellyt videolla robottejaan, joilla se on testannut Galaxy Foldin kestävän 200 000 kertaa näytön taittamisen auki ja kiinni. Yhtälöstä kuitenkin näyttäisi puuttuvan ulkoisten tekijöiden vaikutus, kuin myös se, ettteivät ihmiset muutenkaan käsittele laitetta robottien tavoin yhtäläisellä tavalla – eri käyttäjät avaavat ja sulkevat laitteen eri kohtiin painetta kohdistaen verrattuna Samsungin robotteihin, joissa avaamiseen ja sulkemiseen käytettävä voima jakaantuu tasaisemmin.

Jos ongelmat Galaxy Foldin näytössä johtuvat iFixitin kuvailemasta saranan päätyjen suojaamattomuudesta sekä eri tavoin laitteisiin kohdistuvasta paineesta, saattaa Samsungin olla vaikea muuttaa laitetta kestäväksi kovin yksinkertaisella tavalla. Toimivien lisäsuojausten toteuttaminen voi vaatia suurempiakin muutoksia koko rakenteeseen.

Lisäksi Samsungin voisi olla hyvä tehdä muutoksia myös näyttöä suojaavaan polymeerikalvoon, jonka monet testaajat epähuomiossa repivät pois johtaen näytön rikkoutumiseen. Samsung on jo kertonut, että Galaxy Foldin myyntiversioissa kalvon poistamisesta olisi selkeämpi varoitus. Myös iFixit kuitenkin ihmettelee aiheellisesti koko kalvon toteutusta: se ei ylety aivan näyttöpaneelin reunoille, vaan kalvon reunan ja näytön reunuksen väliinkin jää pieni aukko. Vain muutaman päivän käytöllä arvioissa on kerrottu jo lian kertymisestä näytön reunoille ja kalvon alkavan samalla myös nousta irti reunoistaan.

iFixitin mielestä parempi ratkaisu olisi ollut ulottaa suojaava kalvo näytön reunusten alle asti, jolloin sitä ei voisi epähuomiossa poistaa.

Mitä tulee muuhun kuin taittuvaan näytön ja sen kestävyyteen liittyviin ongelmiin, arvioi iFixit Galaxy Foldissa olevan muitakin riskejä kestävyyden kannalta. Esimerkiksi sisäpuolen taittuvaa näyttöä kiertävät ohuet reunukset ovat kiinni kevyesti liimalla ja iFixit epäilee niiden voivan jopa irrota liimauksestaan ajan kanssa. Lisäksi saranan sisälle sijoitettujen, laitteen kaksi puolta yhteen kytkevien flex-tiedonsiirtokaapelien kestävyys luonnollisesti myös huolestuttaa – vaikka ne kestävästi toteutetuilta vaikuttavatkin.

Kokonaisuutena iFixit pitää Galaxy Foldia hälyttävän helposti särkyvänä. Korjattavuudesta laitteelle lätkäistään arvosanaksi 2 / 10. Kiitosta tulee vain pelkkien Philips-ruuvien käytöstä ja modulaarisista, vaihdettavissa olevista komponenteista. Muuten Galaxy Foldia pidetään herkästi rikkoutuvana ja osittain sen myötä vaikeasti korjattavana laitteena.

Lue myös:

    Uusimmat