Onko sinulla jokin näistä sairauksista? Talvi voi olla tappava

Sydän- ja verisuonipotilaiden kuolleisuus nousee pakkasten aikaan. Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen mielestä kylmistä keleistä tekee armottomia myös uusavuttomuus.

– Pakkaset rajoittavat sydän-, keuhkoahtauma-, astma- ja sepelvaltimopotilaiden elämää. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien kuolleisuudessa näkyy piikki kaikenlaisten ääriolosuhteiden, niin pakkasten kuin helteidenkin, aikaan, Tapani Kiminkinen sanoo.

Kiminkinen lisää, että edellä mainitut taudit niittävät nimenomaan "kypsää viljaa".

– Kun vanhemmiten täytyy johonkin kuolla, niin usein se on vaikka keuhkokuume tai infektio.

– Muistan, kuinka eräänä tuiskuisena pakkaspäivänä Saarijärven pienellä terveysasemalla oli samaan aikaan liuotushoidossa kolme iäkästä sydäninfarktin saanutta potilasta. Kova keli ja esimerkiksi lumitöissä ähiseminen vaikuttavat paljon tällaisiin asioihin.

Ulos ei osata pukeutua

Onko olemassa "kriittistä pakkasrajaa", jonka ylittyessä ihmisten terveys rupeaa reistailemaan?

– Kun pakkasta on yli 20 astetta, se alkaa aiheuttaa ongelmia jo nuorellekin astmaatikolle tai sydänpotilaalle. Tosin pitkään kestävään pakkaseen myös tottuu.

Kiminkisen mielestä uusavuttomuuskin vaikuttaa pakkasen purevuuteen.

– Kun ihmiset vielä asuivat maalla, lumi ja pakkanen eivät tuntuneet missään. Nykypäivän maalaiset osaavat edelleen kerrospukeutumisen, mutta kun kaupunkilainen lähtee ulos, se on aivan eri juttu.

– Onneksi kasvoille laitettavat eriväriset pakkassuojat ovat tulleet muotiin. Niitä voi asetella nenän päälle ja poskenpäihin, jonne pakkanen yleensä ensimmäiseksi iskee, Kiminkinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja