Löitkö joskus pääsi? Kohtalokkaat seuraukset voivat ilmetä vasta vuosien kuluttua

Pään kolhimisesta voi koitua kohtalokkaita seurauksia, jotka joskus tajutaan vasta pitkän ajan kuluttua. Neurologiasiantuntija Olli Tenovuon mukaan useampi suomalainen kuin uskommekaan kärsii esimerkiksi masennuksesta tai persoonan, psyykeen tai toimintakyvyn muutoksesta, jonka taustalla piilee jopa kauan sitten saatu aivovamma.

Kukapa meistä ei olisi joskus lyönyt päätään? Osa näistä vammoista on voinut olla vakavampia kuin miltä alkuun on näyttänyt, ja ne ovat saattaneet jättää elinikäisen jäljen aivoihin.

– Aivovammat ovat tapaturman aiheuttamia vammoja: kaatumisia, putoamisia, liikenneonnettomuuksia, pahoinpitelyitä ja urheiluvammoja. Tutkimusten ja kokemusten perusteella tiedetään, että näistä jää alkuvaiheessa merkittävä osa toteamatta, ja niistä on voinut koitua pysyviä seuraamuksia, neurologi Olli Tenovuo kertoo.

– Kyseessä on äkillisen heilahdusliikkeen aiheuttama solutasolla tapahtuva hermosoluvaurio. Esimerkiksi aivoverenvuodot kyetään havaitsemaan usein heti.

Oireita voi alkaa esiintyä piankin vamman jälkeen, mutta siitä huolimatta ne jäävät usein diagnosoimatta. Ne voivat peittyä muiden terveysongelmien alle tai jäädä jopa tiedostamatta. Nuorella iällä aivot pystyvät usein myös kompensoimaan vamman seurauksia, ja ongelmat nousevat esiin vasta iän myötä, Tenovuo toteaa.

Muistikatkoksia, masennusta ja itsemurhia

Oireita voivat olla käytösmuutokset, muistikatkokset tai vaikkapa korostuneet mielialanvaihtelut. Monesti omaiset tai työkaverit kiinnittävät huomiota henkilön toimintakyvyn muutoksiin. Vamma voi aiheuttaa jopa pysyvää työkyvyttömyyttä, ja moni joutuu käymään sen vuoksi raskaita korvausoikeudellisia taisteluita.

– Tutkimusten perusteella aivovamma altistaa psyykkisille häiriöille ja itsemurhille ja lisää pysyvästi riskiä sairastua. Masennuksen riski kohoaa. Ongelmia saattaa tulla vasta pitkien aikojenkin, jopa vuosikymmenten kuluttua, Tenovuo kertoo.

Vamma voi muuttaa jopa ihmisen persoonallisuutta.

– Persoonan muutoksia voivat olla esimerkiksi ärtyisyys, äkkipikaisuus tai siiten päinvastainen tunne-elämän latistuminen. Ei ole iloa, muttei itkuakaan. Muutokset voivat olla millaisia tahansa.

Vamman vaikutukset voivat olla ennalta arvaamattomia ja tuhoisia. Aivovammoja ei usein kuitenkaan tiedosteta ongelmien lähteenä.

– Voidaan sanoa, että elämä on tapaturman jälkeen suistunut raiteiltaan. Vamman seurauksena voi menettää toimintakykynsä, työpaikkansa, sitten perheensä, ja lopulta voi päätyä itsemurhaan, Tenovuo huokaa.

– Totta kai masennuksen kohdalla tavallisemmin on taustalla jokin muu syy, mutta aivoperäiset tekijät vaikuttavat useammin kuin on arveltu.

Katso Tenovuon haastattelu:

Aivovammat. 32:36

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat