Onko sinulla hyvä itsetunto? Ota selvää!

Itsetunnosta puhutaan usein, mutta mistä tietää, onko oma itsetunto todella heikko vai hyvä? Kysymällä itseltäsi oikeat kysymykset voit selvittää, onko sinulla hyvä itsetunto.

Itsetunto sekoitetaan joskus itseluottamukseen, mutta on tärkeää pitää mielessä, että nämä kaksi termiä tarkoittavat eri asioita. On nimittäin olemassa paljon itsevarmoja ihmisiä, joilla on todella huono itsetunto. Omien vahvuuksien tiedostaminen ei tarkoita välttämättä itsensä arvostamista. Itsetuntoa voi kuvailla siten, että kyse on arviosta, joka kohdistuu mielipiteeseen omasta itsestäsi.

Oman itsetunnon tilaa voi pyrkiä selvittämään hyvin yksinkertaisin kysymyksin. Näitä kysymyksiä ei ole syytä esittää välttämättä ääneen kenellekään, vaan kyse on ensisijaisesti vuoropuhelusta, jonka jokainen käy näiden kysymysten antamissa raameissa itsensä kanssa.

Pidänkö minä itsestäni?

Pidänkö itseäni hyvänä tyyppinä?

Ansaitsenko minä tulla rakastetuksi?

Ansaitsenko minä olla onnellinen?


Heikko itsetunto heijastuu näihin kysymyksiin vastanneiden vaikeuksissa vastata myöntävästi. Jos koit vaikeuksia vastata edeltäviin kysymyksiin 'kyllä', saattaa jatkossa tehdä hyvää paneutua oman itsetunnon kehitykseen.

Itsetuntoa voi pyrkiä parantamaan itse

Jotta oman itsetunnon tilaan voisi vaikuttaa, on tärkeää ymmärtää, mistä tekijöistä itsetunto rakentuu. Itsetuntoon vaikuttavat elämän eri osa-alueet hyvin vahvasti. Kasvatus, henkilökohtaiset arvot, työ, saavutukset, asenne elämää kohtaan, suhtautuminen menestykseen, omat vahvuudet ja heikkoudet, sosiaaliset voimavarat, suhde muihin ihmisiin, muiden ihmisten suhde sinuun, kuinka ajattelet muiden ajattelevat sinusta ja kykysi huolehtia itsestäsi ovat merkittäviä seikkoja itsetunnon rakentumisen kannalta.

Huono itsetunto voi rakentua jo silloin, kun vain yksi yllämainituista tekijöistä ei ole kohdallaan. Esimerkiksi tyytymättömyys omiin saavutuksiin heijastuu siihen, ettei omaa elämää arvosta tietyiltä osin – ja tämä saattaa heikentää itsetuntoa. Hyvä itsetunto lähtee hyvästä minäkuvasta, joka kehittyy oman elämän arvostuksen kautta. Hyvä itsetunto ruokkii itsevarmuutta, onnellisuutta ja motivoitumista.

Kun omaa itsetuntoa kehitetään, on yhteiskunnasta kantautuvissa sosiaalisilla viesteillä hurjasti merkitystä. Tämän vuoksi esimerkiksi kauneusihanteet ja suuret odotukset lähipiiriltä voivat huomaamatta heikentää itsetuntoa. Itsetunnon kehittämisen kannalta olisikin ensisijaisen tärkeää, että yhteiskunnasta kantautuvien sosiaalisten ja huomaamattomien odotusten sijaan ihminen peilaisi itseään siihen, mitä itse arvostaa, eikä siihen mitä muut arvostavat.

Itsetunnon vahvistamiseksi olisi tärkeää pyrkiä rohkaisemaan itseään ja luottamaan omiin ratkaisuihin. Myös pienien asioiden arvostamisen opettelu on hyvä työkalu oman itsetunnon parantamiseen.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja