Onko sähköpotkulaudoilla ikärajaa?

Miten sähköpotkulautaonnettomuuksia saataisiin vähennettyä? 9:16
Kuinka sähköpotkulautaonnettomuuksia saataisiin vähennettyä?

Markkinoilla on lapsille suunnattuja sähköpotkulautoja, jotka eroavat aikuisten malleista muun muassa kooltaan ja teholtaan. Sähköpotkulautaa ei kuitenkaan pidä antaa lapselle huolettomasti, sillä kyse on kulkuneuvosta, jolla voi sattua pahojakin onnettomuuksia.

Sähköpotkulautojen käyttöön ei ole Suomessa ikärajaa. Vuokralautojen palveluntarjoajat ovat määritelleet omille palveluilleen ikärajoja, mutta kuka tahansa voi ostaa kaupasta oman sähköpotkulaudan ja käyttää sitä. Sähköpotkulautoja myydään ja markkinoidaan myös lapsille.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi kertoo MTV Uutisille, että sähköpotkulautaa ei pidä hankkia lapselle huolettomasti.

– Sähköpotkulauta vaatii turvalaitteiden käyttöä ja hallinnan harjoittelua, Rossi muistuttaa.

Vaikka lapsille suunnatuissa sähköpotkulaudoissa on vähemmän tehoa kuin aikuisten malleissa, pääsee monilla sähköavusteisilla laitteilla kovempaa kuin mitä lapsi esimerkiksi polkupyörällä polkisi.

– Liikennetilanteet tulevat nopeammin vastaan haastaen hallinnan ja havainnoinnin. Hyvin harjoiteltuna, vanhemman valvonnassa ja sopivassa liikenneympäristössä sähköpotkulautailu voi olla turvallista, hän korostaa.

Rossi kertoo, ettei Liikenneturvalla ole suoraan tietoa siitä, kuinka vaarallisia sähköpotkulaudat ovat lasten käsissä polkupyöriin verrattuna. Hän kuitenkin toteaa, että pienirenkaisuus ja helposti saavutettava kova ajonopeus voivat nostaa nuorenkin sähköpotkulautailijan riskiä onnettomuuteen.

Kunnollinen ja oikein kiinnitetty kypärä on ehdoton minimivaatimus

Rossin mukaan viime kesien potkulautaonnettomuuksissa ovat nousseet esiin erityisesti kasvovammat.

– Laudalla kaadutaan eri tavalla kuin polkupyörällä.

Hän suosittelee investoimaan kypärään, joka suojaa otsan lisäksi myös kasvoja. Mikäli "alamäkiajokypärään" ei halua satsata, pitää Rossi vähimmäisvaatimuksena pyöräilykypärää, joka istuu otsalla tukevasti.

Millä tavoin vanhempi voi opettaa lasta turvalliseen sähköpotkulautailuun?

  1. Hanki lapselle vakaa ja sopivan kokoinen laite
  2. Harjoituta laitteen hallintaa rauhallisella paikalla
  3. Sopikaa reitit ja paikat missä ajetaan – onko turvallista päästää lapsi liikenteeseen?
  4. Valvo suojien käyttöä: Kypärän on oltava sopivan kokoinen
  5. Näytä esimerkkiä omilla toimillasi liikenteessä

Tästä rikkeestä ei sähköpotkulautailija puhumalla selviä 0:16
Tästä rikkeestä ei sähköpotkulautailija puhumalla selvinnyt. Poliisin mukaan lähes jokainen sakotettu sähköpotkulautailija väittää, ettei tiennyt kaverin kyyditsemisen olevan kiellettyä.

Lue myös:

    Uusimmat