Onko lisäproteiinista hyötyä iäkkäille miehille? Tutkimus selvitti

7:47

Proteiinin lisääminen ruokavalioon ei todennäköisesti paranna iäkkäiden miesten lihaskuntoa tai toimintakykyä, tuore tutkimus osoittaa. Lisäproteiini ei myöskään lisää testosteronivalmisteiden tehoa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä monet lääkärit ovat määränneet iäkkäille potilailleen lisäproteiineja lihasmassan ja toimintakyvyn ylläpitoon.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 92:n yli 65-vuotiaan kotonaan asuvan miehen kokeeseen. Heidät satunnaistettiin puoleksi vuodeksi neljään eri ryhmään.

Ryhmissä syötiin proteiinia joko 0,8 tai 1,3 grammaa painokiloa kohden päivässä sekä lumevalmistetta tai testosteronivalmistetta. Miehet olivat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta heillä oli jonkin verran liikuntavaikeuksia.

Katso yllä olevalta videolta, millainen ruokavalio on terveellinen aivoille.

Osallistujien lihasmassa, lihasvoima, kävelyvauhti, hyvinvointi tai jaksaminen eivät parantuneet riippumatta siitä, mihin ryhmään miehet oli satunnaistettu. Proteiinin saanti ei myöskään lisännyt tai vähentänyt testosteronin vaikutuksia.

Havainnot viittaavat siihen, ettei lisäproteiini todennäköisesti tuo lisähyötyjä iäkkäille miehille, joiden proteiinin saanti on jo valmiiksi riittävää.

On silti mahdollista, että proteiinin lisääminen auttaa huonompikuntoisia ja henkilöitä, joiden proteiinin saanti on liian vähäistä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja