Onko hallussasi luvattomia aseita tai räjähteitä? Näin poliisi ja Puolustusvoimat keräävät ne Lounais-Suomessa – aseista voi hankkiutua eroon turvallisesti ja rangaistuksetta

Lounais-Suomen poliisi järjestää yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa huhti-toukokuun vaihteessa ase- ja räjähdekeräyksen. Näin poliisi haluaa mahdollistaa turvallisen ja laillisen eroon pääsyn luvattomista sekä epäkuntoisista aseista ja räjähteistä.

– Kodeissa säilytettävät tarpeettomat aseet ja räjähteet voivat muodostaa omistajilleen ja ympäristölle ison turvallisuusriskin, vaikka niiden hallussapitoon olisi lupakin, muistuttaa ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Aseita ja räjähteitä on voinut päätyä tavallisen ihmisen haltuun esimerkiksi kuolinpesän kautta. Luovutettavaksi odotetaan erityisesti siviili- ja sotilasräjähteitä, räjähdenalleja sekä ruutia.

Poliisi kehottaa tiedotteessaan kansalaisia kiinnittämään huomiota erityisesti ikääntyvien hallussa oleviin aseisiin.

– Aseista olisi hyvä luopua, jos oma ikä tai terveydentila ei enää mahdollista aseiden aktiivista ja turvallista käyttöä, Hyrkäs sanoo.

Ilmoitus on tehtävä ensin

Ase- ja räjähdekeräys toteutetaan Varsinais-Suomessa huhtikuun viimeisellä viikolla (viikko 17) ja Satakunnassa toukokuun ensimmäisellä viikolla (viikko 18).

Poliisi järjestää keräyksen yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. 

Poliisille luovutettavista aseista ja räjähteistä tulee ilmoittaa poliisille keräysviikkoa edeltävällä viikolla eli Varsinais-Suomessa viikolla 16 ja Satakunnassa viikolla 17.

– Asiakkaan tulee siis ensin ottaa yhteyttä poliisin, jolloin hän saa tarkat ohjeet. Seuraavalla viikolla viranomaiset keräävät aseet ja räjähteet ilmoitetusta paikasta, esimerkiksi asiakkaan kotoa, Hyrkäs selventää.

Ilmoitus luovutettavasta aseesta tai räjähteestä tehdään poliisille puhelimitse:

– Varsinais-Suomessa (viikolla 16) tiistaista perjantaihin 19.–22. huhtikuuta kello 8.30–16 ilmoitus tapahtuu numeroihin 0295 446 656, 0295 446 655 ja 0295 446 651.

– Satakunnassa (viikolla 17) maanantaista perjantaihin 25.–29. huhtikuuta kello 8.30–16 numeroihin 0295 446 773, 0295 446 774 ja 0295 446 775.

Luovutettavien räjähteiden osalta on tärkeää huomioida, että asiakas ei saa koskea tai liikuttaa itse räjähteitä.

– Poliisin haltuun voi koska tahansa luovuttaa esimerkiksi hallussaan olevan luvattoman tai tarpeettoman aseen. Kun asiasta ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille, ei syyllisty ampuma-aserikokseen eikä ole pelkoa seuraamuksista, Hyrkäs muistuttaa.

Tarkempia ohjeita aseiden ja räjähteiden luovuttamiseen saa paikallispoliisilta tai poliisin verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja