Ongelmana huurtuvat ikkunat

Mistä johtuu ikkunoiden huurtuminen? Talossamme on kolminkertaiset ikkunat, jotka ainakin näyttävät erittäin hyväkuntoisilta. Uloimman lasin sisäpinta huurtuu mikäli lämpötila muuttuu nopeasti (esim. aurinko tulee esiin pilvien takaa sateen jälkeen). Tämä tapahtuu vain niissä ikkunoissa joihin aurinko pääsee paistaamaan.

Kiitoksia kysymyksestä. Huurtuminen johtuu siitä fysiikan todellisuudesta, että lämmin ilma pystyy pitämään sisällään enemmän vettä kuin viileämpi. Lisäksi vesihöyryn tiivistyminen tarvitsee jonkin pinnan. Lämpimän ilman kohdatessa kylmän ikkunan, kondensoituu kosteus vesipisaroiksi. Auringon lämpöenergia siis lämmittää ensin ikkunoiden välisen ilman ja kylmä ikkuna kerää sitten veden.

Ongelman ratkaisu on auttaa vesihöyryä poistumaan eli ilmeisesti teillä on liian hyvin tiivistetty ulkopoka. Puitteen alaosasta poistetaan vasemmasta ja oikeasta reunasta muutaman sentin matkalta tiivistettä ja sama juttu yläreunasta keskeltä. Näin ilma pääsee liikkumaan vieden höyryt pois. Kun ilman kierto on riittävä huurteen poistoon, mutta ei liiaksi, ei energiataloudellista vahinkoa synny.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja