Mainos

Ongelma räjähtänyt – tämä verta imevä syöpäläinen valtaa nyt Suomen asunnot

Lutikka eli seinälude on tullut nyt jäädäkseen Suomeen. Pelkästään tänä vuonna ludekannat ovat lisääntyneet moninkertaisesti ympäri Suomea.

– Tänä vuonna olemme saaneet huomattavan määrän ilmoituksia luteista. Sodan jälkeen tilanne oli hiukan samanlainen mitä nyt, ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Hanna Vatanen kertoo.

Syy lutikoitten massaliikehdintään löytyy matkustamisesta, sillä esimerkiksi New Yorkissa lutikkaongelma on tällä hetkellä lähes katastrofaalinen. Lutikoita voidaan tietämättä tuoda Suomeen, josta se leviää asuntoon ja josta kanta leviää hetkessä koko taloyhtiöön hormien ja sisäseinien kautta.

– Luteita voi tällä hetkellä tulla niin Lontoon viiden tähden hotellista kuin Intian vaatimattomasta hostellistakin, Vatanen jatkaa.

Lutikkakeikat kymmenkertaistuneet hetkessä

Tuholaistorjunta Taisto Eronen toimii tällä hetkellä 12 paikkakunnalla. Lutikkaongelma näkyy selvästi heidän työssään.

– Kymmenen vuotta sitten meille tuli noin kymmenen lutikkakeikkaa vuodessa. Nyt tilanne on räjähtänyt ja teemme lutikoihin liittyvää tuholaistorjuntaa vuodessa noin 1 100 keikkaa. Ongelma on paha ympäri Suomea, Eronen kertoo.

Aikuinen lutikka on 3,5–8,0 millimetrin kokoinen ja naaras munii peräti 1–12 munaa päivässä. Lutikka käy syömässä ihmisestä keskimäärin noin kerran viikossa yhden veriaterian. Ruokailuretkiä tehdään vain öisin.

Lutikka voi elää myös peräti kahdeksan kuukautta ilman veriateriaa ja herätä taas eloon. Näin se voi elää hyvin muun muassa kesämökillä.

– Nyt näemme vain jäävuoren huipun. Lyön vetoa, että ongelma tulee vielä tästä kasvamaan, sillä kannat ovat lisääntyneet muissakin maissa, Eronen jatkaa.

Seinälude on ihmiselle suhteellisen vaaraton. Sen ei ole todettu levittävän tauteja, vaikka se tykkää lounastaa elämänsä aikana monen eri ihmisen veressä. Imentäjäljet tosin voivat aiheuttaa pahoja patteja ja pukamia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa tulehtua.

– Parhaiten luteen erottaa esimerkiksi sängyssä olevista ulosteista, jotka ovat mustia pilkun kokoisia. Myös imentäjäljet iholla kertovat ongelmasta. Jos epäilys luteisiin herää, sänkyyn kannattaa laittaa vaaleita lakanoita. Lakanoista voi aamuisin havaita pieniä verijälkiä, sillä lude on veren suhteen ahne. Jos merkkejä näkee, pitää saman tien soittaa isännöitsijälle, Eronen neuvoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.