Mainos

Yksi käsittely ei enää riitä – luteiden torjunta on erittäin haastavaa

Lutikan eli seinäluteen kanta on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina. Syyksi epäillään matkustamista ja havaintoja luteista on tehty nyt ympäri Suomea. Lutikka myös lisääntyy hetkessä, koska naaras munii peräti 1-12 munaa päivässä.

Luteiden tuholaistorjunta on hyvin haastavaa.

– Hävittämisestä tekee vaikean sen, että nykyään ei voida käyttää niin kovia myrkkyjä kuin esimerkiksi sotavuosina. Yksi torjuntakäsittely ei enää riitä, vaan niitä pitää tehdä keskimäärin neljä eri aikoina, yrittäjä Taisto Eronen kertoo.

Tuholaistorjujien painajainen voi toteutua, jos seinälude tulee nykyisille torjunta-aineille immuuniksi.

– Jos näin käy, niin silloin olemme kyllä pahoissa ongelmissa. Vaihtoehtoina on enää silloin käyttää kuumennusta tai kylmennystä.

Torjuntaa ei kannata tehdä yksin

Jos asunnosta löytää luteita, kannattaa heti ottaa yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjujaan. Muutoin ongelma saattaa pahentua hetkessä.

– Kaupoista saatavat tuhohyönteisten torjunta-aineet ovat kyllä hyviä, muttei ne juurikaan toimi luteiden kanssa. Jos yhden lutikan eli luteen saa tapettua, se ei todellakaan tarkoita, että koko pesue olisi eliminoitu. Voi olla, että ne siirtyvät tuolloin vaan eri paikkaan, kuten hormistoon lisääntymään. Sieltä ne iskevät sitten uudelleen joku yö, Eronen jatkaa.

Lutikoiden aiheuttamia tuholaistorjuntakeikkoja tehdään Suomessa vuositasolla tuhansittain. Ongelma sen kuin kasvaa.

– Muuta ohjetta ei oikein voi antaa kuin toimia nopeasti, jos kantaa havaitsee. Onhan ne varsin ällöttäviä, mutta onneksi näyttää siltä, että tauteja niiden mukana ei ainakaan vielä tartu, Eronen kiteyttää.

Vuokralaisen asema tuholaistorjunnassa on hyvä. Vuokralaisten keskusliiton mukaan huoneiston myrkytys ja siitä koituvat kulut kuuluvat yleensä vuokranantajalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.