Omistusasunto ajan mittaan edullisin

Asumiskustannukset käyvät omistusasunnossa selvästi muita asumismuotoja halvemmiksi 20 vuoden kuluttua asunnon hankinnasta. Kuluttajaviraston asumismenojen vertailun mukaan eri asumismuotojen kustannuserot vaihtelevat pitkällä aikavälillä jopa useita satojatuhansia markkoja.

Tutkimuksen esimerkkiasunnoista edullisin vaihtoehto on 30 asumisvuoden kuluttua Helsingissä Alfa-omistusasunto ja kallein vapaarahoitteinen vuokra-asunto. Eroa kumulatiivisissa eli kasaantuvissa asumismenoissa kertyy lähes 700000 markkaa, kun vuokrakolmion menot nousevat 1,98 miljoonaan markkaan ja yhtiölainaan perustuvan Alfa-mallin asunnon kustannukset jäävät 1,3 miljoonaan.

Samansuuntaiset tulokset saatiin muista vertailukaupungeista, Oulusta ja Tampereelta. Omistusasunnon pitkän aikajänteen kannattavuus ei heikkene asunnon koon pienetessä, sillä esimerkiksi oululaiskaksio kävi omistettuna 30 vuoden kuluessa 300000 markkaa edullisemmaksi kuin vuokrattuna.

Omistusasumisen kääntyminen edullisimmaksi asuinmuodoksi ajan mittaan selittyy tutkimuksen mukaan lähinnä asuntolainan lyhentämisen päättymisellä. Kun omistajan velkataakka aikanaan katoaa ja asumismenot laskevat, vuokralla asuva jatkaa loputtomiin suhteellisesti korkean kuukausikustannuksen maksua.

Kokonaisedullisuus riippuu tarpeista

-Eri asumismuotoja ei kuitenkaan voida panna yksiselitteiseen edullisuusjärjestykseen, sillä jokin asumismuoto voi olla aluksi halvin, 15 vuoden kuluttua kallein ja lopulta taas halvin. Käytännössä kokonaisedullisuus riippuu tietysti aina asunnonhankkijan omista tarpeista ja maksukyvystä, summaa vertailulaskelmat tehnyt tutkija Antti Siikanen Tilastokeskuksesta.

Esimerkiksi viiden ja kymmenen vuoden kustannusvertailussa erilaiset vuokra-asumisen muodot ja omistusasuminen vaikuttavat suhteellisen tasavertaisilta vaihtoehdoilta. Kun viiden vuoden kuluessa vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa asuva on maksanut Helsingissä sijaitsevasta kolmiostaan 290900 markkaa vapaarahoitteisessa omistusasunnossa asuvalla on kulunut 286200 markkaa. Kymmenessä vuodessa ero nousee yhteensä 10000 markkaan, mikä ei suuresti kuukausitasolla käytännössä tunnu.

Erilaisten vuokrajärjestelyjen suhteen vertailussa nousi edullisimmaksi asumisoikeusasunto, jonka yhteenlasketut kustannukset ovat vertailuasunnossa 30 asumisvuoden jälkeen 1766700 markkaa. Vapaarahoitteista vuokra-asuntoa hieman edullisemmaksi tuli myös aravavuokra-asunto, josta kertyy 30 vuodessa maksettavaa 1813500 markkaa.

Rahoitusmallien hyödyissä eroja

Omistusasunnon rahoitusmalleista vertailussa menestyivät hyvin rakennusliikkeiden yhtiölainan perustuvat uudet rahoitusmallit. Esimerkiksi Helsingissä omistuskolmion sai halvimmalla YIT:n Alfa-mallilla ja Tampereella taas Sato-yhtymän Kolkyt Nyt -mallilla.

Selvästi parasta lainamallia vertailussa ei löytynyt, sillä esimerkiksi Helsingissä halvin Alfa-malli oli Tampereella kaksion rahoituksessa kallein. Eri malleihin liittyy lisäksi käytännössä erilaisia etuja ja haittoja.

-Ehkä isoin ongelma uusien rahoitustapojen viidakossa on kuitenkin se, että niistä ei ole pitkäaikaista tietoa. Jälkimarkkinoiden toimivuus ja myös mallien jatkuvuus jäävät esimerkiksi vielä nähtäviksi, Siikanen jatkaa.

Tiistaina julkistetussa Kuluttajaviraston ja ympäristöministeriön rahoittamassa vertailussa oli mukana tavanomainen vapaarahoitteinen omistusasunto, vapaarahoitteiset E'ntre- ja Alfa-omistusasunnot, vapaarahoitteinen Kolkyt Nyt -osaomistusasunto, asumisoikeusasunto, vapaarahoitteinen ja aravavuokra-asunto. Tilastokeskus teki rahoitus- ja kustannuslaskelmat huomioiden mm. inflaation, vuokratason nousun, vastikkeet ja lainanhoitomenot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja