Omeletti valmistuu näppärästi näin

Kananmuna symboloi uuden alkua ja siksi se sopii mainiosti tammikuun ruokalistalle. Maukas omeletti valmistuu ateriaksi jo runsaassa minuutissa. Yksinkertaiseen omelettiin tarvitaan vain kananmunia, ruokalusikallinen nestettä munaa kohden ja ripaus suolaa ja pippuria. Parhaimmillaan omeletti on, kun se paistetaan nopeasti kauniin kellanruskeaksi ja tarjoillaan heti. Täytteiden valinnalle asettavat vain mielikuvitus ja jääkaapin varustus jonkinlaisia rajoituksia. Ruuan keveyskin on kohdallaan, sillä kananmuna sisältää vähemmän energiaa kuin lasillinen tuoremehua.

Omeletin valmistus on helppoa. Kulhoon rikotaan kolme kananmunaa, lisätään kolme ruokalusikallista vettä, ripaus suolaa ja valkopippuria ja sekoitetaan. Seos kaadetaan kuumalle, voidellulle pannulle ja hytkytetään, jotta seos kypsyy tasaisesti. Munakasseosta voi siirtää myös lastalla reunoilta keskelle hyytymisen estämiseksi. Munakkaan kuohkeutta voi lisätä peittämällä pannu hetkeksi kannella kypsennysvaiheessa. Kun munakas on tasaisen pehmeä, mutta hieman kostea, lisätään täytteet toiselle puoliskolle ja käännetään toinen puoli munakkaan kanneksi.

Omeletin täytteenä voi käyttää kinkkusuikaleita ja persiljaa, juustoraastetta ja tomaattiviipaleita, nakkiviipaleita ja purjorenkaita, katkarapuja ja tilliä tai ihan mitä tahansa jääkaapista löytyy. Makea munakas syntyy, kun suola ja pippuri korvataan kolmella ruokalusikallisella sokeria. Makeaksi täytteeksi sopivat esimerkiksi marjat, hedelmäviipaleet ja hillo.

Omeletti on vanha kansainvälinen ruokalaji, jonka historia ulottuu aina muinaisten roomalaisten aikoihin. Jo silloin sen ajan kuuluisa herkkusuu Apicius kuvaili hunajalla ja pippurilla maustettua herkkua jälkipolville. Myös suuren roomalaisen sotapäällikön ja valtiomiehen Luculluksen rusinoilla, manteleilla, omenoilla, sokerilla ja mausteilla täyttämän omeletin ohje on säilynyt nykypäiviin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja