Oman isän äkillinen kuolema sai dekkaristi Eeva Loukon toteuttamaan haaveensa: "Se puski minua eteenpäin"

Eeva Louko on julkaissut vuoden välein kolme kirjaa ruuhkavuosia eläessään – miten hänellä riittää aika? 1:34
Eeva Louko on julkaissut vuoden välein kolme kirjaa ruuhkavuosia eläessään – miten hänellä riittää aika?

Eeva Louko kertoi Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa kirjailijanuran aloittamisesta.

Vuodenvaihteessa ilmestyi kirjailija Eeva Loukon kolmas dekkarikirja Pakene ennen aamua. Teos on osa Loukon Ronja Vaara -sarjaa, joka on menestynyt myös maailmalla.

Loukon ensimmäinen dekkari Onnellisten saari julkaistiin vuonna 2022. Toinen dekkari Käärmeiden maa näki päivänvalon vuonna 2023 ja kolmas, Pakene ennen aamua tänä vuonna.

Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa vieraillut Louko kertoi, että hän on haaveillut fiktiivisten kirjojen kirjoittamisesta niin kauan kuin on osannut lukea ja kirjoittaa. Hän kuitenkin epäröi haaveen toteuttamista pitkään.

Minulla oli hirveän pitkään olo, että onko minulla mitään sanottavaa, minähän olen vain tällainen. Se oli varmaan siksi, kun fiktio on niin omakohtaista. Minulla oli hirveä häpeä, kun näytin niitä ensimmäisiä versioita luottokaverilleni, joka on aina lukenut myöhemmätkin kirjani aika aikaisessa vaiheessa, hän kertoi.

Ajan kanssa Louko alkoi kuitenkin päästä häpeästä eteenpäin. Sen jälkeen kirkastui myös ajatus siitä, millaista kirjallisuutta hän haluaa tehdä. 

– Sitten totesin, että minä vain alan kirjoittamaan ja katsotaan mitä käy. Tärkeintä on saada ensimmäinen versio valmiiksi. Sitten siinä kävi ihan hyvin, hän sanoi.

Loukon isän kuolemalla oli suuri vaikutus siihen, että hän lopulta uskaltautui kirjoittamaan.

– Se oli niin kova shokki koko perheellemme, koska se oli niin äkillinen asia. Oli elänyt niin kauhean turvattua elämää siihen mennessä, vaikka itsekin olin jo äiti siinä vaiheessa. Se oli niin kova kolaus, että ajattelin, että elämä on tosi lyhyt, nyt kannattaa vaan yrittää. Jos se ei toimi, niin teen jotain muuta, vaikken oikeasti olisi kyllä halunnut tehdä mitään muuta. Se puski minua eteenpäin, hän sanoi.

Louko kannustaakin olemaan lykkäämättä omien haaveiden tavoittelua ja aloittamaan nyt. 

– Et voi ikinä tietää mitä käy, jos et koskaan kokeile.

Samalla, kun Louko on puskenut kirjoja ulos vuoden välein, elää hän kiireisiä ruuhkavuosia kahden lapsen äitinä ja työskentelee päivisin terveysalan viestinnässä. Miten ihmeessä hänellä riittää aika kirjoittamiseen? Katso yllä olevalta videolta!

Alta näet koko haastattelun.

Dekkaristi Eeva Louko kirjoittaa ruuhkavuosien keskellä 15:51
Dekkaristi Eeva Louko kirjoittaa ruuhkavuosien keskellä

Lue myös:

    Uusimmat