Mainos

Omakotitalon ullakkoremontti käynnistyy

Katsojilta on tullut paljon kysymyksiä siitä, kuinka vanhoja ullakoita voisi ottaa parempaan käyttöön. Uusi remonttiseurantakohteemme onkin vanhan omakotitalon ullakko, joka on tarkoitus ottaa nyt asuinkäyttöön.

Taloon saadaan lisätilaa yhteensä noin 80 neliötä, josta varsinaiseksi hyötytilaksi noin 50 neliötä. Matalat sivutilat hyödynnetään toki nekin erilaisiksi säilytystiloiksi.

– Kun olohuone on käynyt vähän pieneksi, päätimme jatkaa yläkertaan, kertovat Ville Lahtinen ja Jenni Aarniola.

– Tänne tulee muun muassa biljardipöytä, mikä painavana esineenä edellyttää tiettyjä vahvistuksia alleen. Suunnitteilla on myös muuta ajanvietetilaa videotykkeineen.

Ullakkotilan lattiat on koolattu valmiiksi jo aikaisemmin, nyt se tarkistetaan ja oikaistaan. Seiniin tulee nykyaikaista lisäeristettä ja lattiaan asennetaan vesikiertoinen lattialämmitys, jollainen löytyy jo alakerrasta. Talossa hyödynnetään maalämpöä ja pumpusta löytyy riittävästi tehoa myös lisätilojen lämmöntarpeen tyydyttämiseen.

Lattiaksi valittiin kipsivalulattia, jonka ansiosta rakenne pysyy kevyenä. Alapuolella on kantavia kiviseiniä, mikä myös osaltaan helpottaa rakenteiden pitämistä kevyinä. Koolauksen päälle tulee harvalaudoitus ja sen päälle 15 millimetrin kipsilevy, lämmitysputkisto ja tämä peitetään kipsivalulla.

Kipsivalun valmistajan ohjeiden mukaisesti koolausväli saa olla harvalaudoituksen alla enintään 600 millimetriä – täällä se oli jo huomattavasti tiheämmässä – ja harvalaudoituksen jaon tulee olla 150–200 millimetriä. Harvalaudoitukseen käytettiin 22 x 100 millimetrin raakalautaa ja biljardipöydän paikalla jako oli selvästi suositusta tiheämpi.

Näinkin suuressa muutostyössä on ilman muuta otettava ensimmäiseksi yhteys paikalliseen rakennusvalvontaviranomaiseen. Kunnasta ja tapauksesta riippuen kyseeseen voi tulla rakennustyölupa, toimenpidelupa tai peräti rakennuslupa – jos tontin koko rakennusoikeus on jo käytetty, saatetaan tarvita jopa poikkeuslupa.

(JKA 28.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.