Omaishoitaja: Alzheimer yrittää sulkea muistin oven, mutta minun tehtäväni on pitää sitä auki

Miltä näyttää omaishoidon tulevaisuus? 26:04

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, jotka tekevät arvokasta työtä paitsi läheisensä myös yhteiskunnan kannalta. Omaishoitaja Petter Pulkkinen korostaa muistisairaan tunnepuolen ymmärtämistä.

Petter Pulkkinen on toiminut vaimonsa Eevan omaishoitajana vuodesta 2004 lähtien. Arvokkaasta työstään huolimatta Pulkkisella on oma näkemyksensä omaishoitajan ja potilaan välisestä suhteesta.

– Muistisairaat kamppailevat Alzheimeria vastaan. Muistisairaat ovat niitä sankareita ja me muut olemme huoltojoukkoja, Pulkkinen sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Jos ymmärrämme, ketkä ovat sankareita, kaikkien muistisairaiden elämänlaatu Suomessa paranee huomattavasti.

Pulkkinen korostaa myös sitä, että Alzheimer ei vie potilaan ymmärrystä eikä tunteita, vaan ne säilyvät loppuun saakka.

– Alzheimer pyrkii sulkemaan oven muistiin. Minä yritän koko ajan olla oven välissä, jotta herra Alzheimer ei saisi vedettyä sitä kiinni. Se on se minun tärkeä tehtäväni.

Pulkkisen mukaan kaikilla ihmisillä on kolme perustavanlaatuista asiaa, joista kamppailemme viimeiseen saakka. Näitä ovat turva, vapaus ja asioiden hallinta.

– Jos menetämme turvan, mikään muu ei merkitse mitään ennen kuin turva saadaan takaisin, hän kuvailee.

– Nämä ovat tärkeitä terveellekin, mutta muistisairaalle ne ovat vielä tärkeämpiä asioita.

Lähetyksessä vieraili myös Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Anneli Kiljunen. Katso lähetyksestä, miten omaishoitajan asemaa pyritään hänen mukaansa parantamaan tulevaisuudessa. Entä kuinka suuren säästön omaishoitajien työ tuokaan yhteiskunnalle?

Lue myös:

    Uusimmat