Olympialaisten jymysensaatiolta kovaa puhetta Suomen joukkueesta – ”Ihan poikkeuksellinen vuosi”

Tokiossa sensaatiomaisen hyvin 800 metrillä juossut Sara Kuivisto on onnellinen ja ylpeä siitä, miten Suomen yleisurheilu voi tällä hetkellä. Vajaan vuoden Suomen Urheiluliitossa työskennellyt Tuomo Salonen saa erityiskiitosta.

Vielä 1 500 metrillä Tokiossa kisaava Kuivisto venyi 800 metrillä rikkomalla Suomen ennätyksen ensin alkuerissä ja sitten murskaamalla sen välierissä.

Kuivisto kertoi jo ennen kisojen alkua, miten hän oli saanut loistavan harjoitusjuoksun tehtyä, kun jäniksinä juoksivat Salonen ja Janne Ukonmaanaho. Jälkimmäinen on estejuoksija Topi Raitasen henkilökohtainen valmentaja, Salonen entinen maileri ja niin sanottu liiton mies, joille harvoin kehuja satelee. Kuivisto teki tähän poikkeuksen.

– Olen tosi ylpeä ja iloinen, että meillä on tuollainen johto tällä hetkellä. Pojat ovat niin täysillä mukana tässä, kuin olla voi. On niin kiva urheilla, kun mitä tahansa kysyy, Tuomo tietää tai jos ei tiedä, hän selvittää ja hommat hoituvat. Olen tosi iloinen, millainen tiimi meillä on tällä hetkellä Urheiluliitossa, Kuivisto kehui.

Jarkko Finni pestattiin viime vuoden elokuussa valmennuksen johtajaksi, Salonen lokakuussa hänen oikeaksi kädekseen valmennuspäällikön tittelillä.

Kuiviston kisat ovat vasta puolivälissä – jos sitäkään – ja hän on jo nyt osoittanut olevansa kovempi juoksija kuin moni uskoo. Hän käytti tilaisuuden hyväkseen ja piti pienen palopuheen itsestään ja estejuoksussa finaalipaikan ottaneesta Raitasesta.

– Toivon, että minun ja Topi Raitasen esimerkki potkisi kaikkia suomalaisia eteenpäin. Meillä suomalaisilla on paha tapa ajatella, että ”me olemme Suomesta, me olemme rumia, huonoja ja ihan paskoja, eikä meistä ole mihinkään. Ulkomaalaisilla on kaikki paremmin”. Ei se ole niin.

– Kyllä Suomestakin tulee kovia tyyppejä ja nuo mimmit tuolla viivalla ovat ihan samanlaisia likkoja kuin minäkin, Kuivisto paalutti.

Suomen joukkueessa on ollut useita venyjiä, ennen kaikkea pronssimitalisti Matti Mattsson. Se on näkynyt Tokiossa positiivisesti, mutta yleisurheilun osalta Kuivisto näkee suuremman muutoksen.

– Meillä on tosi hyvä henki. Olen noissa piireissä aika monta vuotta pyörinyt. Tämä on minun mielestäni ihan poikkeuksellinen vuosi. Kaikki kannustavat toisiaan ja onnistumiset ruokkivat sitä.

Kuivisto tekee suorituksillaan myös itselle hyvää. Hän on kotimaassa kovin yksinäinen, vailla kunnon kilpailua. Samaan aikaan oma ennätys on ollut maailmalle liian vaisu.

– Kasilla on tosi vaikea päästä mihinkään Timanttiliigan kisoihin. En ole näin koviin kisoihin koskaan päässyt ja nyt tulos on heti tämä. Se kertoo aika paljon. Tämä avaa kyllä uusia portteja, luulisi että alkaa tulla kutsuja vähän kovempiin kisoihin, Kuivisto sanoi pontevasti.

Porvoolainen jäi vain 0,13 sekunnin päähän olympiafinaalista juostuaan ajan 1.59,41.

Lue myös:

    Uusimmat