Olisiko 53-vuotiaalla Mike Tysonilla mahdollisuuksia nykyhuippuja vastaan? Suomalaisguru lataa: "Todellisuus on taruakin ihmeellisempää"

Nyrkkeilylegenda Mike Tyson ilmoitti vastikään aikeistaan palata kehään muutaman erän mittaisiin hyväntekeväisyysotteluihin. Uutisointi rautanyrkin ympärillä on käynyt villinä, ja osa on heittänyt, että 53-vuotiaasta yhdysvaltalaisesta olisi kehään totisempiinkin taistoihin nykyhuipuja vastaan. Suomalainen valmentajaguru Pekka Mäki pitää ajatusta kuitenkin kaukaa haettuna.

Tyson-uutisointi otti entisestään kierroksia, kun hän julkaisi sosiaalisessa mediassa tuoreen videon lyömisestään. Viime viikot ahkerasti treenannut rautanyrkki takoi muutaman sekunnin pätkässä häkellyttävän nopeita ja painavia iskuja ikäisekseen.

– Kiuas on ilmeisesti sihahtanut ja sauna on lämmitetty, videon nähnyt nyrkkeilyvalmentaja Mäki naurahtaa MTV Urheilulle.

Tysonin lujia iskuja pistehanskoilla vastaanottanut valmentaja Rafael Cordeiro kehui, että entisellä raskaansarjan hallitsijalla olisi yhä "sama nopeus ja voima kuin 21–22-vuotiailla jätkillä". Nyrkkeilylegenda Oscar De La Hoya puolestaan latasi, että "Tyson löisi kenet tahansa raskaan sarjan ottelijan". 

Useita suomalaishuippuja Amin Asikaista ja Edis Tatlia myöten valmentanut Mäki toteaa homman lähteneen laukalle.

– On aina helppo vedota johonkin muutaman sekunnin videoklippiin ja arvioida sitä. Todellisuus on taruakin ihmeellisempää.

– Toisaalta George Foremankin otteli aika vanhaksi ja tuli vielä maailmanmestariksi, mutta on aika kaukaa haettu, että Tyson palaisi edes jollekin tasolle. 53 on jo sellainen ikä.

Foremanista tuli kaikkien aikojen vanhin raskaansarjan maailmanmestari 45-vuotiaana 1994. Yhdysvaltalainen nyrkkeili vielä 48-vuotiaaksi vuoteen 1997 asti.

"Vanha sanonta pitää paikkansa"

Tyson päätti ammattilaisuransa jo 15 vuotta sitten 2005. Näytösotteluita hän otteli tätä seuraavana vuonna, mutta sittemmin häntä ei ole kehässä nähty. 

Tyson alkoi kärsiä jo ammattilaisuransa viimeisinä vuosina useampia tappioita. Siihenkin nähden se, että hän voisi tehdä ikämiehenä jättitauon jälkeen huippuluokan paluun, tuntuu kovin utopistiselta. 

Monieräisissä otteluissa Tysonin kestävyys olisi koetuksella, ja hänen olisi käytännössä yritettävä tyrmätä vastustajansa lujilla iskuillaan ensimmäisissä erissä. Toisaalta nyrkkeily on arvaamatonta.

– Tysonin poikkeuksellisen aggressiivinen ja tehokas tapa otella ei jättänyt aikanaan ketään kylmäksi. Vanha sanonta pitää myös paikkansa: viimeinen asia, jonka nyrkkeilijä menettää, on lyöntivoima. Siihen liittyy kuitenkin aina perusasioita: ennen kuin pääset osumaan, pitää tapahtua jotain.

– Vaatii aika pitkää valmistautuista ja kuntotumista, että pystyt ottelemaan vaikka kuusi tai kymmenen erää.

Tyson vastaan Holyfield, osa III?

Realistisena skenaariona voi pitää esimerkiksi Tysonin ja Evander Holyfieldin kolmatta kohtaamista, tällä kertaa näytösottelun merkeissä. Holyfield, 57, ilmoitti vastikään Tysonin tapaan haluista näytöstaistoihin ja sanoi olevansa valmis kohtaamaan Tysonin, kunhan rahaa lyödään tarpeeksi pöytään.

Holyfield voitti 1990-luvulla yhdysvaltalaissuuruuksien kaksi ottelua, joista jälkimmäisessä Tyson puri vastustajaltaan palan korvasta irti.

– Olisi mielenkiintoista, jos kaksi has beeniä kohtaisi ja he vaikka Holyfieldin kanssa täydentäisivät trilogian. Lopputulos ei varmaan muuttuisi, mutta haippi ainakin eläisi.

Holyfield nyrkkeili ammattilaisena vielä 2011, ja Mäki arvioi hänen eläneen kokonaisuudessaan viime vuosina rauhoittunutta Tysonia terveellisempää elämää.

– Tyson voisi otella myös muita suunnilleen samanikäisiä nyrkkeilijöitä vastaan, jotka hän on jo kohdannut menneisyydessä. Silloin lähdettäisiin tasaisista lähtökohdista ja se voisi olla hauskaakin, edellyttäen, että täytettäisiin kaikki turvallisuusvaatimukset ja oltaisiin terveitä.

"Tuo raha ei vielä riitä"

Tysonilla on halutessaan varmasti monenlaisia erinäisiä ottelumahdollisuuksia julkisuuteen tihkuneiden tarjoustenkin perusteella. Esimerkiksi Bare Knuckle Fighting Championship -promootion kerrotaan tarjonneen rautanyrkille 20 miljoonaa dollaria eli noin 18,5 miljoonaa euroa ottelusta paljain nyrkein. 

– Raha saa ihmisen tekemään outoja asioita, mutta jos hän aikoo vakavammin otella, hän varmaan odottaa vielä viimeistä tarjousta. Tuo raha ei vielä riitä lähtemään vanhana ihan eri lajiin ja uuteen maailmaan.

– Se olisi tietysti Bare Knuckle Fighting Championshipille lottovoitto – he saisivat nousua – mutta nyrkkeilyfaneja ei silti ehkä saataisi niin paljon seuraamaan sitä ottelua, Mäki spekuloi.

"Ihan järjetön skenaario"

Brutaalissa paljain nyrkein käytävässä taistossa mietityttäisi ikänestorin kohdalla jo turvallisuus. Saman teeman voi nostaa pöytään, jos Tyson kohtaisi tyypillisin ammattinyrkkeilysäännöin jonkun nykyhuipuista.

Olisiko riskin arvoista mennä vanhoilla päivillä kovaa vastustajaa vastaan altistamaan itsensä päävammoille?

– Lähtökohtaisesti ajateltuna se on ihan järjetön skenaario. Ei se missään nimessä ole enää tuossa iässä turvallista. Toisaalta maailma rakastaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. 

– Uskon, että jos Tyson aikoo todella kehään, hän haluaa joka tapauksessa otella ihan kunnon ottelun, Mäki summaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja