Oletko syönyt ksylitolipastilleja väärin? Tässä oikea tapa

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista syö purukumia väärin. Purukumi viihtyy suussa liian pitkään eivätkä määrätkään usein mene kohdilleen. Esimerkiksi ksylitolipastillien käytössä on kikka, jota moni ei tunne.

Cloettan kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta on sitä mieltä, että ksylitolia tulisi käyttää päivittäin hampaiden terveyden ylläpitämiseksi. Näin kuitenkin tekee kansasta vain reilu kolmannes.

Jotta ksylitolin käytöstä on hampaille mahdollisimman paljon hyötyä, purukumeihin tai pastilleihin tulee tarttua 3-5 kertaa päivässä. Cloettan tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kymmenes suomalainen tekee näin.

Ei ole väliä valitseeko happohyökkäystä katkaisemaan ksylitolipurukumin vai pastillin, vaan pääasia on säännöllinen käyttö aterian yhteydessä.

Kuinka paljon?

Riittävä määrä ksylitolia on 5 grammaa päivässä. Cloettan tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen ottaa pastilleja tai purukumia yhden kerrallaan. Vihannon mukaan tässä menevät metsään puolet suomalaisista.

– Ksylitolipastilleja kannatta syödä yhden sijaan kaksi ja paras teho saavutetaan syömällä pastillit peräjälkeen. Näin pastillin sisältämä ksylitoli viipyy suussa pidempään, jolloin sen hammasvaikutukset tehostuvat, Cloettan ksylitolitiedottaja Milla Vihanto neuvoo.

Purukumiakin pitäisi syödä aina kaksi tyynyä kerrallaan. Näin tuplataan nautittu ksylitolimäärä.

Kuinka kauan?

Cloettan tutkimuksen mukaan purukumia pureskellaan keskimäärin 16 minuuttia, joka on liian kauan. Nuorempi väestö jauhaa purkkaa hieman vanhempia kauemmin.

– 5-10 minuuttia riittää. Tutkimuksen mukaan jopa viides suomalaisista jauhaa purukumia puolesta tunnista tuntiin ja se on liikaa. Jatkuva jauhaminen on rasite leukanivelille, Vihanto muistuttaa.

Vain 38 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti purukumin viihtyvän suussa oikean ajan.

Näin tutkimus tehtiin: Kyselytutkimuksen ksylitolista toteutti YouGov Finland Cloetta Suomi Oy:n toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 9.12.–12.12.2013 YouGovin kuluttajapaneelissa.

Kyselyyn vastasi 1010 iältään 18-65–vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin kyseisen ikäistä väestöä edustavaksi.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat