Mainos

Postin työkiista ohi – 700 pakettilajittelijasta Paltan jäseniä, työntekijät palaavat seuraavaan mahdolliseen vuoroon

25:28
Postin työriitaan odotetaan ratkaisua tänään keskiviikkona.

Postin työkiistan osapuolet antoivat tänään vastauksensa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämään sovintoesitykseen.

Kiistan osapuolina ovat Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta.

Aamukymmeneltä PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja valtakunnansovittelija Piekkala saapuivat valtakunnansovittelijan toimistolle keskustelemaan sovintoesityksestä.

Piekkala saapui hetki sitten kertomaan medialle, että osapuolet ovat hyväksyneet sovintoesityksen.

– 700 pakettilajittelijaa eivät ole tämän sovintoehdotuksen sisällä. Tämä ehdotus koski Postin työehtosopimusta. Osapuolet voivat kertoa siitä aiheesta lisää, Piekkala kertoi.

Tuomas Aarto kuvailee ratkaisua hienoksi asiaksi.

– Olen tyytyväinen. 700 pakettilajittelijan suhteen tehtiin sellainen ratkaisu, että Posti Palvelut siirtyivät näiden 700 hengen osalta Paltan jäseneksi. Näin ollen Palta saattoi tulla tähän kokonaisuuteen mukaan siten, että meidän ja PAU:n välillä tehtiin uusi työehtosopimus koskien näitä 700 henkeä, Aarto sanoo.

– Näin ollen tästä 700 hengestä jatkossa sekä Medialiitto että Teollisuusliitto ovat työehtosopimusmielessä ulkona.

PAU:n Heidi Niemisen mukaan sovinto on sellainen, mitä haettiin.

– Sopu on sellainen, mitä lähdimme esimerkiksi pakettilajittelijoiden osalta hakemaan. Olen tyytyväinen, että päästiin sen tyyppiseen palkkaratkaisuun, että siellä on vastaavat työehdot ja palkkamääräykset, mitkä niin sanotussa pääsopimuksessa eli viestinvälitys- ja logistiikka-alan työsopimuksessa on, Nieminen sanoo.

– Malliltaan sopimus on hyvin samankaltainen mitä viikonloppuna selvitystyöryhmä meille ehdotti. Siinä työnantajaliittona olisi ollut Medialiitto, mutta koska Medialiitto ei halunnut siihen lähteä mukaan, niin ratkaisu on hyvin samantyyppinen, mutta työnantajaliittona on Palta.

Lakot päättyvät ja PAU:n jäsenet palaavat töihin seuraavaan mahdolliseen vuoroon.

– Varmaan ymmärrätte, kun ihmiset ovat kaksi viikkoa lakossa, työpaikoilla ollaan varmasti vereslihalla tämän kiistan takia. Toivon, että tästä lähtee työrauha ja luottamus taas rakentumaan, Nieminen toteaa.

Piekkala jätti sovintoesityksensä eilen illalla. Maanantaina päivällä Posti, Palta ja PAU hakivat sopua pakettilajittelijoiden tilanteeseen.

Edellinen sovintoesitys sunnuntaina

Ratkaisua pakettilajittelijoiden tilanteeseen hakivat alkuviikon aikana PAU, Posti, Palta, Teollisuusliitto ja Medialiitto. Eilen neuvotteluissa olivat siis mukana enää Posti, Palta ja PAU.

Sunnuntaina sekä Palta että PAU kertoivat, että ne olisivat voineet hyväksyä varsinaisen työehtosopimuksen, jos pakettilajittelijoita koskevaan kiistaan olisi saatu sopu.

Työnantajien Medialiitto kuitenkin torppasi neljän selvityshenkilön ratkaisuehdotuksen, joten Postin umpisolmu jäi tuolloin avaamatta.

Kiistan ydinongelma on ollut se, että 700 pakettilajittelijaa siirrettiin marraskuun alussa Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen työehtosopimukseen.

Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Posti siirsi pakettilajittelijoiden työsopimukset tytäryhtiöönsä Posti Palveluihin. Saavutetun ratkaisun myötä Posti Palvelut siirtyy 700 pakettilajittelijan osalta Paltan jäseneksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja