Oletko allerginen hyttysenpuremille? Varaudu hyvissä ajoin

Hyttysenpuremat voivat aiheuttaa osalle ihmisistä yliherkkyysoireita, kuten vakavaa kutinaa ja huonovointisuutta. Puremia varten kannattaa varautua hyvissä ajoin.

Hyttysenpuremat ovat kesän pienikokoinen vitsaus. Osalle ihmisistä sääsket aiheuttavat yliherkkyysoireita, jotka voivat pahimmillaan merkitä lääkärireissua. Vastaanottokäynniltä voi säästyä, jos varautuu hyttysparveen ajoissa.

– Lääkkeistä setiritsiinin on osoitettu lievittävän oireita. Lääkkeen sopivuus kannattaa varmistaa lääkäriltä tai apteekista. Lääke tulisi aloittaa pari päivää ennen mahdollista altistumista, asiakaspalveluproviisori Mari Havia Yliopiston Apteekista kertoo.

Lievempiin oireisiin riittää jälkihoito. Kortisonivoide lievittää puremasta aiheutuvia oireita, mutta sitä ei sovi levittää iholle kahta viikkoa kauempaa. Hyttysenpistoista aiheutuvan ärsytyksen ei onneksi pitäisikään kestää niin pitkään.

– Jos oireet ovat laaja-alaisia ja pitkäaikaisia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, Havia opastaa.

Reseptivapaita lääkkeistä myös paikallinen antihistamiinivalmiste käy hyönteistenpuremien hoitoon. Viilentävistä voiteista, kuten kylmävoiteista tai aloe verasta voi niin ikään olla apua.

Hyttysenpuremat aiheuttavat allergiareaktioita suurimmalle osalle väestöstä. Vain viisi prosenttia ei saa hyttysten pistoista minkäänlaisia reaktioita. Allergikkoja arvioidaan olevan 10 prosenttia väestöstä. Merkkinä allergiasta voi olla muun muassa huonovointisuus ja pitkäkestoinen, yli 1–2 viikkoa kestävä kutina.

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja