Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu Veera Bianca laihtui 35 kiloa – ei käsittänyt, miksi osa varoitteli ilon hetkellä: "Sitä ajattelee, että ei minulle niin voi käydä"

1:06
Bloggaaja Veera Bianca opiskeli Olet mitä syöt -ohjelman jälkeen ravitsemusvalmentajaksi - kertoo nyt, miksi ei aio valmentaa muita, miten syödä oikein

Somevaikuttaja Veera Bianca teki valtavan muutoksen Olet mitä syöt -ohjelmassa ja laihdutti vielä senkin jälkeen yli 20 kiloa. Nyt ravitsemusvalmentajaksi opiskellut Veera kertoo, miksi ei aio koskaan järjestää verkkokurssia, jolla opetetaan toisia syömään oikein.

Matkabloggaaja ja somevaikuttaja Veera Bianca karisti kesällä 2019 Olet mitä syöt -ohjelmassa 13 kiloa ja vyötäröltä katosi peräti 30 senttiä. Viime kesän lopulla, reilu vuosi ohjelman kuvausten jälkeen Veera kertoi Instagram-tilillään, että kiloja oli lähtenyt jo 35.

Veera, 33, on puhunut ohjelman jälkeen sosiaalisessa mediassa avoimesti siitä, kuinka hänellä on ollut vääristynyt kuva ihannepainostaan ja kuinka hän aloitti ensimmäisen laihdutuskuurinsa vain 8-vuotiaana. Nyt, kun kuvauksista on kulunut jo tovi, tunteet televisiossa nähdystä muutoksesta ovat ristiriitaiset.

– En kadu sitä, että olin mukana. Siitä on ollut minulle ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Positiivinen yllätys oli se, ettei ohjelma ollut laihdutuskilpailu, vaikka itselle tuli fiilis, että nyt näytetään Suomen kansalle, kuinka nopeasti pystyy laihtumaan, Veera summaa nyt MTV Uutisille.

Hän muistaa yhä, että lääkäri Pippa Laukalta saatu ruokavalio oli lapsesta asti laihduttaneelle iloinen yllätys, sillä se oli rennompi ja sallivampi kuin mihin lukuisia tiukkoja dieettejä aiemmin kokeillut Veera oli tottunut. Loppuelämän ruokavalioksi siitä ei kuitenkaan ollut.

– Olihan se lopulta aika tiukka dieetti, koska eihän ruokavalion kuulu olla sellainen, että leipä on kielletty. Minulle se oli kuitenkin iso askel kohti parempaa ruokasuhdetta ja positiivinen kokemus, Veera korostaa.

Aluksi hän esitteli innoissaan hoikempaa olemustaan kuvissa ja kertoi säännöllisesti, paljonko kiloja on karissut. Myös mediassa tuli ulkomaita myöten hehkutusta ja ihmiset onnittelivat häntä upeasta muodonmuutoksesta.

– Ihmettelin, kun jotkut sanoivat, ettei pitäisi onnitella ihmistä, joka on onnistunut laihduttamaan tai jakaa sitä, kuinka paljon painaa ja kuinka paljon kiloja on lähtenyt. Se tuntui ihan hölmöltä: Miksi onnistumista ei muka saisi juhlia? Veera muistelee hämmästelleensä soraääniä.

Nyt hän kuitenkin ymmärtää varoittelijoita ja toteaa sisäistäneensä oman kokemuksensa kautta, että suurin osa dieeteistä epäonnistuu. Onnistumiset, joissa pudotettu paino on poissa vielä viiden vuoden kuluttua ovat harvassa.

– Onnistumisen hetkellä sitä ajattelee, että ei minulle niin voi käydä, mutta todellisuudessa suurimmalle osalle niin kuitenkin käy, vaikka ei ehkä heti. Olen edelleen melkein 20 kiloa pienempi kuin Olet mitä syöt -ohjelman alussa, mutta en enää 35 kiloa pienempi, hän myöntää. 

Vaikka Veera korostaa, ettei tunne epäonnistuneensa, hän sanoo tunteneensa myös häpeää, kun paino lähti nousuun sen jälkeen, kun hänen muodonmuutostaan oli hehkutettu ulkomaita myöten.

– Ajattelin, etten voi ikinä sanoa sitä ääneen, koska se tuntui hirveän nololta. Olen kuitenkin tullut pisteeseen, että haluan antaa kasvot tälle asialle, hän sanoo viitaten siihen, kuinka moni taistelee juuri samanlaisessa laihdutuskierteessä. 

Sen sijaan, että Veera olisi hankkinut jälleen yhden kesäkuntoon kuudessa viikossa -tyyppisen kuurin hän kertoo hakeutuneensa keskustelemaan tilanteestaan ensin terapiaan ja lopulta myös ravitsemusterapeutille. Silmät avautuivat, kun ravitsemusterapeutti totesi Veeran kärsivän syömishäiriöstä. 

– Jos on tuhonnut suhteensa ruokaan jatkuvalla laihduttamisella, se ei ratkea uudella dieetillä. Se on sama kuin sanoisi masentuneelle, että hymyile vähän lisää, kyllä se siitä. En koe olevani epäonnistunut. Nyt jos koskaan olen paranemisen tärkeällä matkalla, vaikka se tarkoittaisi sitä, että ensin osa kiloista tulisi takaisin.

Se, että Veeran käytöksessä oli piirteitä ortoreksiasta ja ahmimishäiriöstä, nousi hänen mukaansa esiin jo Olet mitä syöt -kuvausten yhteydessä. Veera korostaa, ettei ohjelma laukaissut syömishäiriötä hänen kohdallaan.

– Tuntuu kauhealta sanoa, että lapsena yritin olla buliimikko, mutta en osannut oksentaa. Ilman ohjemaa olisin varmasti ollut vielä tiukemmilla dieeteillä ja epäonnistunut paljon radikaalimmin, hän summaa.

Terveellisestä syömisestä tuli pakokeino

Terapeutin juttusille Veera päätyi, kun hän havaitsi koronapandemian puhjettua, että terveellisestä syömisestä alkoi tulla hänelle pakokeino.

– Kun en voinut kontrolloida mitään muuta, punnitsin esimerkiksi aamupuuron kaurahiutaleet grammalleen. Uskon, että pelko ja ahdistus olivat pohjimmainen syy sille, että laihduin viime kesänä niin paljon, hän pohtii.

Video: Bloggaaja Veera Bianca pisti elämäntapansa uusiksi televisiossa – nämä opit ovat jääneet arkeen Olet mitä syöt -ohjelmasta

1:16

– Kun kehumme painon putoamista, emme tiedä mitä siellä taustalla on. Moni näkee minut nyt epäonnistujana, kun paino on hieman noussut, vaikka todellisuudessa ruokasuhteeni oli vuosi sitten laihtuessa juuri tuon pelon inspiroima ja sitä kautta voin oikeasti huonommin.

Kyselyt siitä, miksei hän vain palaisi vanhaan, toimivaan rutiiniin, joka televisiossakin nähtiin, ovat tuntuneet loukkaavilta, vaikka Veera tietää, etteivät kysyjät tarkoita pahaa.

– On paljon tärkeämpää käydä ne asiat läpi pään sisällä. Huonompi suunta alkoi, kun ostin uuden kodin, jossa en viihtynyt ja sen jälkeen koiranpentuni sairastui vakavasti. Nyt mennään jo kohti parempaa, mutta tämä kaikki triggeröi ahmintaa, ja sitä on vaikeaa lopettaa. Sen sijaan että ymmärtäisin, miksi teen sitä, tuomitsen itseäni. 

Olet mitä syöt -ohjelman jälkeen Veera alkoi opiskella ravitsemusvalmentajaksi, koska halusi oppia lisää ravitsemuksesta. Hän kuitenkin huomasi, ettei lyhyt opintojakso vienyt viisastenkiven luo.

– Yleensä asiat ovat isompia kuin se, montako grammaa raejuustoa pitää laittaa aamupuuroon.

Video: Lapsesta asti laihdutuskuurilla ollut bloggaaja Veera Bianca kyllästyi noidankehään – tällaista ruokafilosofiaa hän noudattaa nyt

0:48

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja