Ole tarkkana: Näin maito ja lakritsi voivat vaikuttaa yhdessä lääkkeiden kanssa

Oletko sinä tietoinen lääkkeiden ja ruokien yhteisvaikutuksista?

Kanadalaistutkijat muistuttivat alkuviikosta greippihedelmän vaaroista lääkityksen yhteydessä. Tutkijoiden mukaan kaikki eivät ole tietoisia, että greippi voi pahimmassa tapauksessa jopa kymmenkertaistaa tiettyjen reseptilääkkeiden vaikutuksen. Greippi estää lääkkeiden hajoamista maksassa, joka johtaa normaalia suurempiin lääkeainepitoisuuksiin. Lääkeaineiden joukkoon kuuluu muun muassa tietyjä verenpaine-, syöpä- sekä kolesterolilääkkeitä.

Greippi ei suinkaan ole ainoa ruoka, jolla voi olla vaikutusta lääkitykseen. Lääkkeiden ja ruokien yhteisvaikutuksesta tulee aina keskustella oman lääkärin kanssa, mutta näitä kannattaa ainakin varoa tiettyjen lääkitysten kanssa:

1. Tummat lehtivihreät (lehtikaali, parsakaali ym)

Tummat lehtivihreät, kuten lehtikaali, parsakaali sekä punaiset lehtisalaatit voivat vaikuttaa verenohennuslääkkeiden toimintaan. Nämä terveelliset herkut ovat täynnä kuitua ja tärkeitä vitamiineja, mutta ne toimivat samalla myös veren hyytymisen edistäjänä.

2. Maito

Maitoa ei saisi juoda yhdessä antibioottilääkkeiden kanssa. Maito ja muut kalsiumpitoiset juomat vaikuttavat antibioottien imeytymiseen heikentävästi.

3. Suolattu liha ja tietyt juustot

Suolattu liha, kuten salami ja prosciuttu sekä tietyt juustot, kuten parmesan ja sinihomejuusto sisältävät aminohappo tyramiinia. Tyramiini voi haitata MAOI-pohjaisten masennuslääkkeiden toimintaa.

4. Lakritsi

Lakritsia kannattaa välttää, jos kärsii sydämen vajaatoiminnasta tai rytmihäiriöistä. Yrtti-pohjainen lakritsi voi nimittäin lisätä riskiä digokgsiinin toksisiin vaikutuksiin. Myös verenpainelääkitystä syövien kannattaisi vältellä liiallista lakujen popsimista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja