Ole tarkkana, jos aiot Norjaan omalla autolla: Tulli ohjeistaa rajan ylittämiseen

Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä 8:54
KATSO MYÖS VIDEO: Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä.

Moni suomalainen lähtee nauttimaan Norjan kalastusmahdollisuuksista ja maisemista autoillen, mutta harva tulee ajatelleeksi, että Norjan rajaa ei välttämättä ylitetä noin vain. Koska Norja ei kuulu Euroopan unioniin, tulee rajan ylittäjän huomioida tiettyjä seikkoja.

Mikäli tuleviin matkasuunnitelmiisi kuuluu autoilu Norjaan, varaudu rajan ylitykseen erityisen tarkasti etenkin, jos matkustat lemmikin kanssa tai tuot reissusta mukanasi tuliaisia, muistuttaa Tulli.

Nappaa alta talteen matkalaisen muistilista:

1. Lemmikin kanssa matkustava

Kun matkaat Suomesta Norjaan karvaisen perheenjäsenen kanssa, tulee sinun esittää Tullille lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä ja todistus lemmikille annetuista rokotteista.

Huolehdi, että lemmikkisi raivotautirokotus on ajantasalla.

Vaatimusten avulla Tulli varmistaa, että vaaralliset taudit, kuten rabies, eivät pääse leviämään Suomessa toisiin eläimiin tai ihmisiin.

2. Älä varaa matkaevääksi tuoreita hedelmiä tai kasviksia, kun palaat Suomeen

Tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ei saa tuoda Norjasta ilman kasvinterveystodistusta. 

Rajoitus ei kuitenkaan koske ananasta, banaaneja, durioita, kookospähkinöitä tai taateleita.

3. Myös kalastustuotteisiin liittyy tuontirajoituksia

Norja voi myös rajoittaa kalastustuotteiden vientiä maasta. 

Huomioi, että kuten Suomessa myös Norjassa kalastukseen liittyy rajoituksia ja vaatimuksia. Saat niistä lisätietoa Norjan tullista.

4. Tuliaisia enintään 300 euron edestä

Autolla tai bussilla matkustaessasi saat tuoda ostoksia Norjasta Suomeen henkilökohtaisissa matkatavaroissasi veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta. 

Verottomuuden ja tullittomuuden arvorajat eivät kuitenkaan koska tupakkatuotteita, alkoholia tai moottorikulkuneuvojen polttoaineita.

5. Lihaa ja maitotuotteita vain omaan käyttöön

Yleensä EU-maiden ulkopuolelta ei saa tuoda Suomeen lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita, mutta tässä Norja on poikkeus. 

Voit tuoda mukanasi näitä kaikkia, kunhan tuotteiden arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettua 300 euron rajaa ja niiden määrän katsotaan olevan kohtuullisia henkilökohtaista kulutusta varten.

Lähteet: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat