Ihan kaikkea ei voi tuoda tuliaisiksi – Tulli muistuttaa lomailijoita: "Ei kannata ostaa matkamuistoa, jos ei ole varma..."

Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta 7:39
KATSO MYÖS: Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle. Katso, mitä matkalaukusta on hyvä löytyä!

Lomalta bongattu kivalta vaikuttava matkamuisto voikin olla uhanalainen laji, jota ei saa tuoda Suomeen, Tulli muistuttaa.

Kun lomamatkalla pohtii, mitä tuliaisia toisi mukanaan Suomeen, kannattaa pitää mielessä muutama seikka. Matkustaja on nimittäin itse vastuussa tuomisistaan. 

Tulli muistuttaa tiedotteessaan, että CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai luvanvaraista tuotteesta riippuen. Lupa tuotteen tuomiseen tarvitseen usein lähtömaan ohella myös Suomen ympäristökeskukselta. 

– Toreilta ja markkinoilta ei kannata ostaa matkamuistoa, jos ei ole varma, mistä eläimestä, kasvista tai puusta se on valmistettu, neuvoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio matkailijoita tiedotteessa. 

Kannattaa huomioida myös, että eri mailla on omia rajoituksia esimerkiksi hiekan viennistä. Rajoitukset on syytä selvittää etukäteen.

Mitä CITES-tuotteet ovat?

CITES-tuotteita ovat uhanalaiset eläimet ja kasvit, niiden osat tai niistä valmistetut tuotteet. Tulli muistuttaa, että tuotteiden joukossa on suosittuja matkamuistoja, kuten koralleja ja kaktuksia. Esimerkiksi koriste-esineet, matelijannahkaiset asusteet tai turkistuotteet voivat olla CITES-lajeista valmistettu tai ne voivat sisältää osia CITES-lajeista. 

Tullin antamia esimerkkejä tuotteista, jotka voivat olla CITES-lajeista valmistettu:

  • matelijannahkaiset kellonrannekkeet, vyöt, laukut tai kengät
  • taljat ja turkistuotteet
  • luusta tai harvinaisesta puulajista valmistetut soittimet
  • käyttö- ja koriste-esineet, kuten kammat ja veistokset
  • eläin- ja kasviuutteita sisältävät kosmetiikkatuotteet
  • aasialaisen lääketieteen tuotteet

Ilman lupaa tuodut CITES-tuotteet otetaan haltuun

Luvat CITES-tuotteiden maahantuontiin myöntää Suomen ympäristökeskus Syke. Tulli puolestaan valvoo maahantuonnin yhteydessä, että asianmukaiset luvat ja asiankirjat ovat olemassa. Näitä lupia ei myönnetä jälkikäteen.

Kannattaa huomioida myös, että CITES-tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta. Ilman lupaa maahantuodut ja kielletyt tuotteet otetaan haltuun. Niitä ei palauteta.

Katso myös: Tämä tropiikissa lomaillut brittimies toi matkatavaroissaan huomaamattaan mukanaan tahattoman tuliaisen

Tropiikissa lomaillut brittiläismies toi matkatavaroissaan tietämättään jotain karvaista ja kahdeksanjalkaista 0:45
Meksikossa matkailleen miehen matkalaukusta löytyi kotona tarantula.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat