Mainos

"Oikomishoito vaikeutuu, jos hammasteknikoita ei enää kouluteta"

Hammasteknikkojen koulutus uhkaa loppua koko maassa. Suomen ainoa hammasteknikoita kouluttava ammattikorkeakoulu Metropolia on aikeissa lopettaa hammastekniikan koulutusohjelman jo ensi vuodesta alkaen.

Suomen Hammasteknikkoseuran puheenjohtaja Ilkka Tuominen arvostelee rankasti lopettamisaikeita.

– Päätöksellä vaarannettaisiin suomalaisten suun terveydenhuollon kokonaissaatavuus. Pelkästään irrotettavien hammasproteesien käyttäjiä on Suomessa 900 000, Tuominen sanoo.

Hammasteknikoita työskentelee Suomessa noin tuhat. Jos koulutus loppuu kokonaan, ei Suomessa enää valmisteta oikomiskojeita, hammaskruunuja tai purentakiskoja nykyisen ammattikunnan poistuttua työelämästä.

Töiden teettäminen ulkomailla olisi Tuomisen mukaan erittäin vaikeaa, sillä ne vaativat usein suoraa kontaktia hammasteknikon ja asiakkaan välillä.

Syynä korkeat kustannukset

Syynä lopettamiseen ovat ammattikorkeakoulujen säästötoimet. Hammastekniikan koulutusohjelma joutui uhan alle muun muassa korkeiden koulutuskustannusten takia.

– Ohjelma on pieni, ja käsityömäinen ammatti vaatii paljon ohjausta ja taitojen opettelua. Meidän täytyy miettiä, onko meillä edellytykset toteuttaa sitä jatkossa, kun rahoituksemme vähenee, sanoo rehtori Riitta Konkola.

Tuomisen mukaan Metropolia teki ehdotuksen koulutusohjelman lopettamisesta kuulematta ammattikuntaa tai koulun hammasteknistä neuvottelukuntaa.

– Voiko Metropolia tehdä näin laajasti yhteiskuntaa koskevia päätöksiä keskustelematta kenenkään kanssa? hän kysyy.

"Ei sovellu ammattikouluun"

Konkolan mukaan hammasteknikon koulutuksen siirtämistä toiselle asteelle voisi harkita, koska ammatti on tarkkuutta vaativaa käsityötä. Nyt ammattioppilaitoksissa koulutetaan hammaslaborantteja, jotka työskentelevät hammasteknikkoa avustavissa työtehtävissä.

Tuomisen mielestä hammasteknikkojen koulutus ei soveltuisi ammattikouluun vaativuutensa takia.

– Nykyinen kolmen ja puolen vuoden koulutuskin on erittäin tiukka kaikkiin tietoihin ja taitoihin nähden, jotka opiskelijan täytyy saavuttaa.

Metropolia tekee lopulliset päätökset koulutusvastuiden hakemisesta syyskuussa. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää koulutusvastuista loppuvuodesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.