Oikeus: Oodin puukottaja erittäin vaarallinen muille – aiemminkin vakavaa väkivaltaa tehnyt mies istuu tuomionsa kokonaisuudessaan

Keskuskirjasto Oodissa liikkuu entistä enemmän huumepiikittäjiä – kirjastonjohtaja kertoo levottomuuksista 6:17
Video: Keskuskirjasto Oodissa liikkuu entistä enemmän huumepiikittäjiä – kirjastonjohtaja kertoo levottomuuksista.

Mielentilatutkimuksen mukaan Oodin puukottaja on lain tarkoittamalla tavalla erittäin vaarallinen. Tämä selvisi Helsingin käräjäoikeudessa kun viime talvena tapahtuneen keskustakirjasto Oodin puukotuksen käsittely saatiin päätökseen.

Oikeus oli jo aiemmin todennut, että 44-vuotias Mika Kristian Salmi puukotti 27-vuotiasta miestä huumekaupan yhteydessä reiteen Oodin invavessassa. Tilanteessa oli mukana myös 26-vuotias nainen. Uhrilta ryöstettiin rahaa, lompakko ja Subutex-huumetta.

Vaarallisuusarvion käsittelyn jälkeen oikeus julisti salissa päätöksen. Mika Salmi tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä ryöstöstä. Rangaistus sisältää myös aiempaa tuomiota, josta mies oli vapautunut ehdonalaiseen.

Salmen osalta kyse on yhdistelmärangaistuksesta eli hän istuu tuomionsa vaarallisena rikoksen uusijana päivästä päivään. Neljän vuoden jälkeen mies on vuoden valvonnassa.

Syyte tapon yrityksestä nurin

Salmen syyte tapon yrityksestä hylättiin. Oikeuden mukaan jutussa ei ollut näyttöä pyrkimyksestä tappaa. Oikeuden mukaan väkivalta oli osa törkeää ryöstöä.

26-vuotias Katja Sofia Mäkinen tuomittiin törkeästä ryöstöstä kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Vapaana tuomiota odottanut Mäkinen määrättiin vangittavaksi.

Kasvotatuoitu, punaiseen huppariin pukeutunut mies otti tuomion salissa tyynesti.

Syyttäjä oli vaatinut teoista Salmelle kuuden vuoden rangaistusta.

Tappoi aiemmin vaimonsa pistämällä naista kaulaan

Oikeudenkäynti meni tauolle loppukeväästä, kun Salmi passitettiin mielentilatutkimukseen. Tapauksessa ei ollut kyse syyntakeisuudesta, vaan yhdistelmärangaistuksen edellyttämästä vaarallisuusarviosta.

Salmella on taustallaan tuomio vakavasta väkivallasta. Mies tappoi vaimonsa syyskuussa 2013. Hän pisti naista kaulaan keittiöveitsellä yhteisessä asunnossa Espoon Olarissa. Tästä tuli 9 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta. Miehellä on aiempaakin väkivaltataustaa.

Salmi vapautui vankilasta syyskuussa 2018.

Jotta tuomio voidaan langettaa ns. päivästä päivään, rikoksen uusijan vaarallisuus on arvioitava sairaalassa. THL ja arvion tehnyt lääkäri päätyivät siihen, että Salmea voidaan pitää erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Mielentilatutkimuksessa mies todettiin syyntakeiseksi, vaikka tutkimuksessa ei siitä ollut kyse, vaan nimenomaan vaarallisuusarviosta.

Päivän käsittelyssä Salmen asianajaja Tommi Toivonen sanoi, että mielentilatutkimus jäi nyt puolitiehen ja se perustuu pitkälti aiempaan 2014 selvitykseen. Hänen mukaansa tutkimus jäi aukolliseksi, koska se keskeytyi toiseen haastatteluun Turun vankisairaalassa.

Vaarallisuusarvion lopputulos käsiteltiin julkisesti, mutta varsinainen sisältö suljetuin ovin.

Teko vessassa

Puukotus Oodissa tapahtui 16. helmikuuta 2020 päivällä. Kyse oli pieleen menneestä huumekaupasta.

Uhri oli kauppaamassa Subutexia, mutta hänen vaatiessaan rahaa tulikin puukosta.

– Tässä sulle rahaa saatana, 44-vuotias oli uhrin mukaan sanonut.

Uhri onnistui väistämään ylävartaloon kohdistuneita puukoniskuja ja vessassa käytiin kamppailua. Myös nainen löi uhria ja häntä potkaistiin. Mies sai puukosta selkään. Tilanne päättyi vartijoiden tultua paikalle.

Tilanteesta poistuneet tekijät veivät 70 euroa rahaa ja Subutexit.

Uhri tuomittiin jutussa huumausainerikoksesta 25 päiväsakkoon.

Yhdistelmärangaistus

Yhdistelmärangaistus on varsin uusi rangaistus. Se korvasi väkivaltarikoksen uusijoille aiemmin langetetun pytty- eli pakkolaitosrangaistuksen. Yhteistä näille on se, että tuomio istutaan kokonaan ilman mahdollisuutta vapautua ehdonalaiseen.

Uudessa yhdistelmärangaistuksessa uutta on vuoden valvonta vapautumisen jälkeen. Se on samantapainen kuin käytössä oleva koevapaus.

Valvonta koostuu tapaamisista ja kuntoutuksista. Valvonta-ajan tilaisuuksiin ei saa tulla päihtyneenä. Liikkumista valvotaan jalkapannan avulla ja valvottavan on oleskeltava tietyt ajat asunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat