Mainos

Oi kuusipuu, oi kuusipuu…

Tänäkin jouluna kuusen oksille ripustetaan perinteisiä olkisia koristeita, tonttuja ja monen värisiä koristepalloja – mutta saattaapa havunneulasten joukosta pilkistää myös pienen pieniä korkokenkiä tai vaikkapa humoristisia torsoja.


Joulukuusi on useimmissa kodeissa juhlakauden tärkein koristus ja varsinainen jouluhengen tuoja. Joulukuusen hankintareissu ja aatonaattona tai aattoaamuna tapahtuva kuusen koristelu kuuluvat vahvasti monen perheen joulutraditioihin. Vasta kun kuusi on saanut yllensä kauniit koristeet ja valot on sytytetty, voi joulu alkaa kunnolla.

Perinteinen kuusipuu

"Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset! Myös aina joulun aikahan sä saavut meidän majahan. Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!" – Mauno Isola

Joulukuusi saapui suomalaisiin koteihin ensimmäisen kerran 1870- ja 1880-luvuilla. Kuusen yleistyttyä ja vakiinnuttua jouluperinteeseen, sen oksille alettiin ripustaa erilaisia syötäviä herkkuja, kuten omenoita, pipareita ja makeisia, sekä itse tehtyjä paperi- tai olkikoristeita. Vuosien saatossa joulukuusi on koristeltu hyvinkin erilaisin koristein.


Tänä päivänä kuusesta voi löytää jos jonkinnäköisiä koristeita, ja sen voi koristella juuri itselle sopivalla tyylillä. Punaisen sävyiset koristeet – pallot, tontut, sydämet ja kuusenkynttilät – ovat tänäkin päivänä yleisiä, mutta viime aikoina myös esimerkiksi tunnelmalliset siniset yhdistettyinä hopeisiin koristeisiin ovat nousseet suosioon.

Sadunomainen joulukuusi

Joulukuusen koristeilla voi kertoa myös tarinoita. Moni ripustaa kuuseen koristeita elämän eri vaiheilta, jolloin vanha ja uusi kohtaavat kauniisti vihreän puun oksilla. Lähempää tarkasteltuna kuusesta löytää pieniä kauniita yksityiskohtia, joilla jokaisella on joku tarina kerrottavanaan.

Kaikkien koristeiden ei välttämättä tarvitse olla joulusidonnaisia; nyt juuri on erittäin trendikästä ripustaa kuuseen vaikkapa pieniä korkokenkiä, torsoja, laukkuja tai veikeitä lumiukkoja. Uusilla koristeilla kuusesta voi tehdä modernin ja persoonallisen näköisen luomuksen.

Perinteisestä ja klassisesta tyylistä pitävä ripustaa joulukuusen oksille mieluummin kauniita enkeleitä, erivärisiä lasipalloja ja herttaisia karkkikeppejä väriä antamaan.

Kun kuusi on koristeltu kauniisti, sen latvaan asetetaan vielä kaikkein tärkein, eli latvatähti. Sekä perinteiseen että moderniin kuuseen voi halutessaan laittaa myös kimaltavia nauhoja. Kaunis, oman kodin näköinen joulukuusi tuo silmäniloa ja tunnelmallista jouluntuoksua moneksi päiväksi!

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank.com ja Johanna Tamminen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.