Mainos

Odotettu Helene Schjerfbeck

Ateneumin taidemuseossa avataan perjantaina 1. kesäkuuta laajin milloinkaan järjestetty Helene Schjerfbeckin taiteen esittely. Pohjoismaiden merkittävimpiin taiteilijoihin kuuluvan Schjerfbeckin (1862-1946) syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi esillä on yli 300 teosta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta.

Näyttelyssä tulee erityisen hyvin esiin Schjerfbeckin taiteen rohkea edistyksellisyys sekä vuoropuhelu maailmantaiteen mestareiden kanssa. Mukana on esimerkiksi kaksi El Grecon aitoa teosta, ja niiden rinnalla ensimmäistä kertaa Schjerfbeckin uustulkinnat espanjalaismestarin tauluista. Toinen El Grecon maalauksista on saatu lainaksi espanjalaisesta yksityiskodista, toinen taidemuseosta.

Schjerfbeckin tunnettujen klassikkomaalausten lisäksi Ateneumissa on myös yleisöltä kokonaan piilossa pysyneitä teoksia sekä muita harvinaisuuksia useista yksityiskokoelmista.

Pohjoismaissa Schjerfbeckin taiteen arvo on tunnustettu käytännössä aina, mutta nyt myös kansainvälinen kiinnostus taiteilijaa kohtaan on kasvanut voimakkaasti. Maailmanlaajuinen läpimurto oli Pariisissa, Hampurissa ja den Haagissa vuonna 2007 esillä ollut retrospektiivinen näyttely. Yli 350 000 ihmistä kävi katsomassa sen.

Ateneumin taidemuseolla on maailman suurin Schjerfbeck-kokoelma. Maalauksia, piirustuksia ja luonnoskirjoja on 212. Ensimmäinen hankinta Haavoittunut soturi hangella on 132 vuoden takaa. Ateneum on saanut myös useita merkittäviä lahjoituksia. Tuorein lahjoitus on vuoden 2011 syksyltä.

Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti, Schjerfbeckin taiteen asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse. Viimeksi Ateneumissa nähtiin Schjerfbeckin taiteen suuri näyttely 20 vuotta sitten. Näyttely oli valtava menestys. Kävijöitä oli silloin noin 200 000.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Kymmenen uutiset 28.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.