Odotatko suurta käännettä, joka tekee sinusta onnellisen? Onnellisuutesi onkin melko vakio

7:31

Psykologian emeritusprofessori, onnellisuusprofessoriksikin tituleerattu Markku Ojanen kertoi Huomenta Suomessa, mitä onnellisuus on. Usein onnellisuus pysyy hetkittäisten piikkien jälkeen loppujen lopuksi melko samana.

– Onnellisuus on niin moniulotteinen käsite, että vääriäkin käsityksiä mahtuu ilman muuta mukaan. Se on tunne, ja se on elämän peilaus taaksepäin vaikka ihan lapsuuteen saakka. Siellä on nousuja ja laskuja ja voimakkaita tunteita. Voi ajatella, että perustyytyväisyyskin on onnellisuutta. Sitä on vaikea jotenkin pakottaa johonkin yhteen asiaan ja määritelmään. Täytyy vain hyväksyä, että onnellisuus on avoin käsite, Markku Ojanen sanoi lähetyksessä.

Onnellisuuteen vaikuttavat menetyksen, menestyksen ja epäonnistumisen hetket. Jos sairas paranee tai köyhä saa rahaa, hänestä tulee onnellisempi – mutta ei ehkä kuin hetkeksi. Ojanen nimittäin huomauttaa, että kunkin ihmisen onnellisuus on aika vakio. Onnellisesta tilasta tulee helposti arkista.

– Muutoksia tapahtuu, mutta eivät ne välttämättä kauhean kauan kestä kuitenkaan. Me jotenkin taas vain totumme siihen, mitä meillä on, Ojanen kuvailee.

Miten voisi osata olla onnellinen pienistä asioista tavoittelematta aina jotakin suurempaa? Kuinka onnellinen onnellisuustutkija itse on? Miten some vaikuttaa onnellisuuteen? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja