OAJ:n Luukkainen tyrmistyi 1.–3.-luokkalaisten jättämisestä etäopetuksen ulkopuolelle: "Kuka ottaa vastuun?"

Lapsiasiavaltuutettu:"Onhan se nyt ihan absurdia, että meillä saa aikuiset istua baarissa, muttei lapset saa mennä kouluun" 2:03
Näin lapsiasiavaltuutettu kommentoi mahdollista etäopetusta: "Onhan se nyt ihan absurdia, että meillä saa aikuiset istua baarissa, mutta lapset ei saa mennä kouluun"

Opetusalan ammattijärjestön toimitusjohtajan Olli Luukkaisen mukaan etäkouluun tulisi siirtyä peruskoulussa. Hän näkee myös etäopetusta koskevien päätösten tekemisen olevan myöhässä.

OAJ:n Olli Luukkaisen mukaan etäkoulu olisi vallitsevassa koronatautitilanteessa ainoa vaihtoehto toimivan koulutuksen järjestämiseksi.

Esimerkiksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on sanonut, että kaikki keinot tulisi käyttää ennen etäopetukseen siirtymistä.

– Kysyn poliitikoilta, jotka puhuvat että ”kaikki muut keinot pitää käyttää ensin”: Tiedossani ei ole enää mitään sellaista keinoa, mitä voitaisiin käyttää sen sijaan, että mentäisiin etäopiskeluun, Luukkainen sanoo.

Hänen mukaansa etäopetukseen siirtyminen on ”välttämätöntä turvallisuuden ja terveyden vuoksi.”

”Väline on torso”

Luukkainen kertoo, ettei OAJ ole nähnyt STM:n esitystä etäkouluun siirtymisestä. Tietoa on saatu median ja ”vähän muutakin" kautta.

Perusopetuslain pykälän 20a mukaan etäkouluun voidaan siirtyä vain perusopetuksen 4. luokalta alkaen. Etäkoulu ei koskisi muutamia ryhmiä, kuten erityistä tukea tarvitsevia. Etäopetus ei myöskään koskisi esiopetusta.

Luukkainen kertoo, että hänen mukaansa asiaa ei esitetä, koska se olisi liian hidas prosessi ja saisi vastustusta. Hän kokee, että etäopetuksen laajennusta kuitenkin tarvittaisiin.

Luukkaisen mukaan on mahdollista, että lähiopetuksessa olevat erityisluokat ja 1.–3.-luokkalaiset toisivat tartunnan samoihin perheisiin, joissa vanhemmat oppilaat ovat etäkoulussa.

– Jos taudin tarttuvuus on tätä luokkaa kasvamassa, niin väline on torso, jos kaikki luokat eivät ole mukana.

”Kuka ottaa vastuun?”

Luukkainen näkee etäkoulusta tehtävien päätösten olevan myöhässä.

– Käsitykseni ja tietojeni mukaan jo joulukuun puolivälissä oli esillä esitys etäkouluun menemisestä. Tässä on nyt viivytelty kuukausi.

Hän näkee vaihtoehtona lukukauden alun siirtämisen muutamalla päivällä, mikäli etäkoulun toteuttaminen kunnissa ei onnistuisi lyhyellä varoitusajalla heti maanantaina. 

– Kysyn, kuka ottaa poliittisen tai muun vastuun siitä, että kouluun on todellakin turvallista mennä lukukauden alkaessa? Ainakaan minä en näillä tiedoilla ja näillä tartuntatautiluvuilla ole valmis sitä vastuuta ottamaan.

Lue myös:

    Uusimmat