Nyt tehdään sääennätyksiä! Lapissa rikkoutui helleraja kahdella asemalla – näin tapahtui viimeksi 82 vuotta sitten!

Suomen pohjoisosissa on nautittu tänään historiallisen lämpimästä hellesäästä, joka jatkunee vielä huomennakin. 

Vuoden 2019 kesä jää historiankirjoihin ainakin loppukesän helteiden osalta. Ilmatieteenlaitos ilmoitti Twitter-tilillään keskiviikkoiltapäivänä, että kahdella Pohjois-Suomen sääasemalla on mitattu hurjat hellelukemat.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että iltapäivällä kello neljän jälkeen sekä Muonion että Kittilän asemilla mitattiin 25,3 astetta.

– Lappiin on virrannut eilisen ja tämän päivän aikana lämmintä ilmaa Etelä-Ruotsista. Lisäksi näissä luvuissa näkyy taustalla ilmastonmuutoksen vaikutus, maksimiennätyksiä on rikkoutunut tänä kesänä muutenkin, Valta sanoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Meteorologin mukaan tänään lukemat ovat pyörineet lähellä hellerajaa koko Lapissa aivan pohjoista Lappia lukuun ottamatta.

Lapissa ei ole koskaan aiemmin mitattu hellettä elokuun 27. päivän jälkeen. Helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa viimeksi vuonna 1937, kun Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta.

Lapissa nautitaan helteistä huomennakin – sitten sää viilenee hetkellisesti

Lappiin on tiedossa ennusteiden mukaan vielä huomenna lisää hellettä.

– Perjantaina sää viilenee, kun kylmä sateinen rintama saapuu lähes koko Lappiin. Kuitenkin uudelleen viikonvaihteessa Lappia lähestyy lämmin puuska Keski- ja Itä-Euroopan suunnalta, Valta sanoo.

Hän arvelee, että sunnuntain tai maanantain aikana Lapissa saatetaan täten jälleen hipoa hellerajoja.

Lue myös:

    Uusimmat