Mainos

Nyt tätäkin on tutkittu: Rattiraivo kissojen syytä?

Ratin takana esiintyvien raivopuuskien takana saattaa olla kissojen levittämä loinen, kirjoittaa New Scientist -sivusto.

Kissojen levittämä Toxoplasma gondii -loinen tarttuu ulosteesta. Loinen voi tarttua lisäksi myös huonosti paistetun lihan tai pilaantuneen veden kautta. Jopa kolmasosalla maailman ihmisistä saattaa olla tartunta.

Tartunta ei aiheuta oireita, mutta se aiheuttaa aivoihin kystia, jotka saattavat jäädä koko loppuelämäksi. Infektioita on yhdistetty muun muassa skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön kehittymiseen.

Chicagon yliopiston tutkija Emil Coccaro tutkimusryhmänsä kanssa tutki loisen ja aggression yhteyttä. Tutkimusryhmä koostui 358 aikuisesta, joista osalla oli todettu mielenterveyshäiriöitä. Osalla tutkimukseen osallistuneista oli raivopuuskasyndrooma, joka saattaa esiintyä esimerkiksi rattiraivona. Osalla henkilöistä ei ollut todettu mitään näistä.

Niiltä henkilöiltä, joilla oli raivopuuskasyndrooma, löytyi kaksi kertaa todennäköisemmin myös Toxoplasma gondii -loistartunta. Myös henkilöllä, joilla oli todettu mielenterveyshäiriöitä, löytyi tartunta todennäköisemmin kuin terveiltä henkilöiltä.

Coccaro pohti tutkimustulosten perusteella, että loinen voi aiheuttaa aggressiivisuutta joko ärsyttämällä neuroneita aivoissa tai haittaamalla etuaivojen toimintoja.

Cocarron mukaan tutkimus osoittaa yhteyden infektion ja aggression välillä, mutta loinen ei välttämättä aiheuta raivoa. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että aggressiivisuuteen taipuvaiset ihmiset saavat loisen muita herkemmin, koska he jättävät todennäköisemmin kätensä pesemättä ja lihansa kypsentämättä.

Yksi keino selvittää infektion vaikutus on hoitaa se, jonka avulla selviää, millä tavalla tämä on vaikuttanut käytökseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.