Nyt on pihakalusteiden huollon aika

Nyt on aika kaivaa vanhat pihakalusteet esiin varastojen kätköistä. Uhraa muutama hetki puutarhakalusteiden huoltoon ennen käyttöönottoa, niin takaat kalusteiden pitkän käyttöiän.

Puutarhakalusteiden huolto kuuluu olennaisena osana loppukevään pihapuuhiin. Näin varmistat, että kalusteet kestävät tulevan kesän säänvaihtelut, ja ne pysyvät käyttökelpoisina vielä seuraavinakin vuosina. Kalusteiden varsinainen huolto riippuu toki siitä, mistä materiaalista kalusteet on tehty, mutta muutamat yleisvinkit pätevät kaikkiin kalusteisiin.

Miedot puhdistusaineet ja hellät otteet

Aloita kalusteiden huolto-operaatio puhdistamalla kalusteet. Käytä puhdistamiseen vettä ja mietoa astianpesuainetta. Pidä huolta, että sekoitus on riittävän hellävarainen – näin se ei naarmuta tai vahingoita muuten kalusteiden pintoja.

Älä käytä painepesuria apunasi puutarhakalusteiden putsaustyössä, hellemmätkin otteet riittävät. Painepesurin pesuteho on siinä määrin voimakas, että puhtaasta jäljestä huolimatta se luultavasti aiheuttaa enemmän vahinkoa kalusteille.

Jotkut hankalammat tahrat saattavat vaatia muutakin kuin mietoa pesuainetta ja vettä. Avuksi voi ottaa hammasharjan tai jonkin muun jäykän harjaksen, jolla rapsutella tahroja pois pesuaineseoksen kera. Joillekin materiaaleille on olemassa myös omat puhdistusaineensa vaikeampia tahroja varten.

Käyttäessäsi spesiaaleja tai tujumpia puhdistusaineita, testaa niitä ensin aina mahdollisimman piilossa olevaan kohtaan kalusteessa. Näin näet, kuinka kalusteen materiaali reagoi puhdistusoperaatioon.

Säntillisyys takaa pitkän iän

Säntillisyys puutarhakalusteiden huollon kanssa takaa sen, että ne kestävät käytössä vuosia. Jos jaksat uhrata hetken kalusteiden huoltoon aina kesäkauden päätyttyä sekä kevään tullessa, ne kestävät hyväkuntoisina pitkään.

Kalusteiden ikää pidentää myös niiden säilyttäminen sisätiloissa silloin, kun ne eivät ole käytössä. Terassikalusteet kannattaakin rahdata pihamaalta sisävarastoon, jos tiedossa on pitempi lomamatka tai mökkivierailu.

Pihakalusteita voi suojata myös suojakankailla. Kangas tulee kuitenkin valita niin, että se on hengittävää – esimerkiksi vedenpitävät kankaat eivät hengitä. Näin ollen ne saattavat kerätä ja kätkeä sisäänsä kosteutta, joka voi johtaa kalusteiden homehtumiseen.

Vaikka kankaat eivät ole elinehto terassikalusteittesi säilymisen kannalta, ne saattavat pidentää huomattavasti kalusteiden käyttöikää. Käytä kankaita apunasi etenkin talviaikaan, jos et säilytä kalusteita sisävarastossa.

Uutta ilmettä tuunaamalla

Jos kalusteet ovat jo siinä määrin kuluneen näköiset, ettei pelkkä puhdistusurakka avita ulkonäöllisesti, voit aina tuunata kalusteitasi. Hanki tuoleihin uudet pehmusteet ja osta uusi päivänvarjo pöytään. Ne antavat kalusteille aivan uuden ilmeen, eikä sinun tarvitse vielä marssia terassikalusteostoksille.

Muista, että monet pihakalusteet saattavat vaatia myös muuta huoltoa kuin pelkän pesun. Esimerkiksi kovapuu- ja tiikkikalusteet kannattaa öljytä joka vuosi ennen käyttöönottoa. Ota siis pesu-urakan lisäksi selvää, vaatiiko puutarhakalusteittesi materiaali jotain spesifiä vuosittaista huoltotoimenpidettä, ja toimi sen mukaisesti.

MTV3/www.styleathome.com

Lue myös:

    Uusimmat