Nyt maistuvat kasviscouscous, hunajainen kalapata ja broilerkiusaus

Pitkien juhlapyhien aika on nyt ohi, ja vanhan sanonnan mukaan edessä ovat härkäviikot ja reikäleivät. Pelkän leivän järsimiseen ei toki tarvitse mennä. Tammikuussa voi tehdä vaikkapa laatikkoruokia tai keittoja pakkasesta tulijoiden lämmikkeeksi. Viikonloppuisin kannattaa perhettä tai itseään ilahduttaa vähän juhlavammilla aterioilla. Kasviscouscous on oivallista arkiruokaa. Viikonvaihteessa voi herkutella esimerkiksi kalalla tai broilerilla. Aterian kruunaavat karpalokiisseli ja valkosuklaavaahto.

Ruokaisa lounassalaatti

keitettyä kaurapastaa tai muita pikkumakaroneja

pastan marinadiin:öljyä omenaviinietikkaa hiven sokeria puserrettu valkosipulin kynsi

kypsää kinkkua rapeaa vihreää salaattia melonia tai tuoretta ananasta tuoretta kurkkua purjoa hienonnettuna

Salaattiaineksia voi yhdistää saatavuuden ja oman maun mukaan. Mutta koska talvella ei pärjätä pelkillä salaatinlehdillä, kootaan pohja hiukan tukevammaksi pastalla ja kinkulla. Jotta pasta puolestaan ei jää mauttomaksi, se voidaan marinoida etukäteen. Anna pastan maustua öljykastikkeessa muutamia tunteja jääkaapissa. Marinointi korvaa salaattikastikkeen, eritoten jos on käytettävissä myös mehevää melonia tai ananasta. Pilko muut ainekset ja yhdistä salaatiksi. Kylmän salaattiaterian lämmittävät miellyttäväksi vastapaahdettu ruisleipä ja kuuma juoma.Kasviscouscous

2 rkl öljyä pala purjoa 1 pieni keltainen paprika 2 dl vettä 2 dl couscous-suurimoita 2 tomaattia 0,5 kurkkua 0,5 dl sitruunamehua 0,5-1 tl suolaa rouhittua mustapippuria yhteensä 1 dl tuoretta persiljaa ja minttua hienonnettuna (ruskistettuja ja maustettuja lampaan ulkofileepaloja tai broilerinpaloja)

Leikkaa purjo, paprika, tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetki purjoa ja paprikaa. Lisää vesi. Veden kiehuessa lisää couscous ja poista kattila välittömästi liedeltä. Anna suurimoiden turvota jäähtyvässä nesteessä muutaman minuutin ajan. Sekoita couscous irtonaiseksi. Lisää tomaatti ja kurkkukuutiot, sitruunamehu, suola, pippuri ja tuoreet, hienonnetut yrtit. Voit tarjoa couscousin kylmänä, haaleana tai lämpimänä salaatin tai lisäkkeen tapaan. Couscousiin voi lisätä kypsennettyä lihaa tai kanaa tai tarjota se erikseen esimerkiksi grillattujen lammasvartaiden kanssa.

Hunajainen kalapata

500 g kirjolohta fileenä tai muuta kalaa 1 tl sitruunapippuria 0,5 tl mustapippuria 2 rkl vehnäjauhoja 2 rkl margariinia sulatettuna 0,5 dl hunajaa 1 dl kermaa 100 g tuoreita herkkusieniä

Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi ja laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada sulatettu rasva kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

Värikäs broilerkiusaus

4 broilerin rintafilettä 2 dl ranskankermaa 50 g purjoa 50 g punaista paprikaa 3 rkl hillosipuleita 2 rkl öljyä 2 tl jauhettua korianteria 2 tl suolaa 2 tl rosmariinia 1 tl kurkumaa

Ruskista rintafileet öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta fileet uunivuokaan. Sekoita mausteet ranskankerman joukkoon ja kaada seos fileiden päälle. Laita vuoka 150-asteiseen uuniin ja paista 15 minuuttia. Lisää joukkoon suikaloitu purjo ja paprika sekä kokonaiset hillosipulit ja sekoita varovasti. Anna hautua uunissa vielä 10 minuuttia.

Karpalokiisseli ja suklaavaahto

Karpalokiisseli

5 dl vahvaa hyvin sokeroitua karpalomehua tai jääkarpaloita 30 g perunajauhoja

Lisää kylmän mehun joukkoon perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Annostele ja jäähdytä kylmäksi.

Valkosuklaavaahto

3 keltuaista 50 g sokeria 200 g valkosuklaata 2,5-3 dl kuohukermaa (3 liivatetta) 3 valkuaista (4 cl likööriä)

Liota liivatteet pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Sulata suklaa vesihauteessa ja yhdistä keltuais-sokerivaahtoon. Mausta seos liköörillä. Lisää pehmeä kermavaahto. Lisää vaahtoon jäähdytetty liivateliuos. Lisää vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Annostele karpalokiisseli ja valkosuklaavaahto esimerkiksi kerroksittain annosmaljoihin. Koristele haluamallasi tavalla.

Ruokaohjeet: Finfood.

Lue myös:

    Uusimmat