NY Times: Yhdysvallat arvioi Ukrainan järjestäneen Kremlin dronehyökkäyksen

Venäjä: Ukraina yritti tappaa Putinin droneiskulla Kremlissä 0:49
Tältä väitetty dronehyökkäys Kremlissä näytti.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan toukokuussa Kremlissä tapahtunut dronehyökkäys oli "todennäköisesti Ukrainan armeijan erikoisjoukkojen tai tiedustelun järjestämä", kirjoittaa yhdysvaltalaismedia New York Times (NYT).

NYT:n tietojen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelutahot eivät tiedä, mikä ukrainalaistaho tarkalleen ottaen oli hyökkäyksen takana.

Tiedossa ei myöskään ole, oliko Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tietoinen hyökkäyksestä. Osa yhdysvaltalaislehden haastattelemista viranomaisista uskoo, ettei Zelenskyi tiennyt tapauksesta.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa iskuun ja osa asiantuntijoista on pitänyt sitä Venäjän järkkäämänä operaationa, jonka tarkoitus on palvella sisäistä viestintää.

Venäjä tulkitsi tuoreeltaan hyökkäyksen olleen yritys salamurhata maan presidentti Vladimir Putin.

Putinille esiteltiin satoja vuosia vanhaa karttaa Venäjän televisiossa: "Siinä ei ole Ukrainaa" 1:01
Putinille esiteltiin satoja vuosia vanhaa karttaa Venäjän televisiossa: "Siinä ei ole Ukrainaa".

Yhdysvallat huolissaan

Nimettömien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan luottamus siihen, että Ukrainan hallitus suoraan hyväksyi Kremlin dronehyökkäyksen on "matala", mutta se johtuu siitä, etteivät he tarkalleen tiedä, ketkä ukrainalaisviranomaiset, -yksiköt tai -toimijat olivat tapauksessa osallisina.

New York Timesin mukaan Kremlin hyökkäys on yksi esimerkki operaatiosta, joka saa Yhdysvallat tuntemaan itsensä "epämukavaksi". Presidentti Joe Bidenin hallinnon väitetään olevan huolissaan siitä, että Venäjä syyttää tämänkaltaisista iskuista Yhdysvaltoja, joka on Ukrainan tärkein aseiden toimittaja.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet myös uskovansa, että Ukraina on vastuussa kuluvalla viikolla tapahtuneista Belgorodin hyökkäyksistä, sotabloggaajan kuolemasta Pietarissa ja Aleksander Duginan tyttären, Darian, tappamisesta autopommilla.

Lue myös:

    Uusimmat