Wagner-pomo Prigozhin: Kremlissä voi tulla vallankumous – "Voimme v**tu hävitä Venäjän"

Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä 5:04
Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä

Venäläistä palkkasotilasryhmä Wagneria johtava Jevgeni Prigozhin varoittaa, että Venäjä saattaa kohdata samanlaisen vallankumouksen kuin vuonna 1917 ja hävitä sodan Ukrainassa, ellei Kremlin eliitti ota sotimista tosissaan.

Jevgeni Prigozhinin mukaan Ukraina valmistelee vastahyökkäystä, jonka tavoitteena on ajaa venäläisjoukot takaisin alueille, joissa ne olivat ennen kuin Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Prigozhin uskoo Ukrainan yrittävän Bahmutin saartamista ja Krimille hyökkäämistä. Wagner-ryhmä on taistellut pääosin Bahmutissa.

– Todennäköisesti tämä skenaario ei ole hyvä Venäjän kannalta, joten meidän täytyy valmistautua työlääseen sotaan, Prigozhin sanoi viestipalvelu Telegramissa julkaistussa haastattelussa Reutersin mukaan.

– Olemme sellaisessa tilassa, että voimme vittu hävitä Venäjän – se on suurin ongelma… Meidän täytyy julistaa poikkeustila, Prigozhin lausui.

Prigozhnin väittää, että hänen poliittista näkemystään hallitsee rakkaus isänmaahan ja Putinin palvelemiseen.

Prigozhin kertoi myös pitävänsä hänestä käytettyä lempinimiä "Putinin kokki" typeränä, koska hän ei osaa kokata – parempi lempinimi olisi hänen mielestään "Putinin teurastaja".

Prigozhin mielestä ei ole kestävä tilanne, että tavallisten venäläisten lapset palaavat edelleen kotiin sinkkiarkuissa samaan aikaan, kun Kremlin eliitin lapset paistattelevat päivää ulkomailla. Tämä voi Wagner-johtajan mukaan johtaa siihen, että Venäjä kohtaa vuoden 1917 kaltaisia levottomuuksia.

Venäjällä tapahtui vuonna 1917 kaksi vallankumousta, joiden myötä sekä Venäjän keisari Nikolai II että väliaikainen hallitus joutuivat luopumaan vallasta. Vuosina 1918–1920 Venäjällä käytiin sisällissota, jossa Vladimir Leninin johtamat bolsevikit taistelivat venäläisiä ja ulkomaisia armeijoita vastaan. Sisällisota päättyi bolsevikkien voittoon.

Prigozhin kritisoi jatkuvasti Kremliä

Prigozhin on useiden kuukausien ajan ollut napit vastakkain Venäjän puolustusministeriön kanssa ja antanut hyvin kriittisiä lausuntoja erityisesti puolustusministeri Sergei Shoigusta.

Wagner-sotilaiden suurenevasta hautausmaasta tehdään muistomerkki, sanoo Prigozhin 0:50
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria"

Wagner-johtajan perusvalitusaiheet ovat olleet hänen palkkasotilasryhmänsä väitetysti kärsimä ammuspula ja ylipäätään Venäjän tapa sotia Ukrainassa.

Prigozhin on väittänyt, että Wagner-ryhmä lähtee Bahmutista kuun loppuun mennessä ja luovuttaa sen venäläisjoukkojen hallintaan.

Venäjä väitti viime viikonloppuna maan joukkojen valloittaneen Bahmutin kaupungin kokonaisuudessaan. Vastahyökkäyksiä kaupungin sivustoilla tehnyt Ukraina on kiistänyt eri yhteyksissä Venäjän väitteet.

Käytännössä Bahmutin valtauksesta on pääosin vastannut Wagner-palkkasotilasryhmä.

Sotahistorioitsija: Kiistat ovat Putinin teatteria

Kovasanaiset lausunnot ovat herättäneet spekulointeja, joiden mukaan "Putinin kokkina" tunnettu Prigozhin saattaa pyrkiä jopa syrjäyttämään presidentti Vladimir Putinin.

Prigozhin katsottiin menneen pisimmälle, kun hänen tulkittiin tölväisseen Putinia puhuessaan "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä".

Tällä Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Putiniin, josta Venäjällä käytetään ilkkuessa ilmaisua "bunkkeri-isoisä", kirjoitti amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Toisaalta sotahistorioitsija Lasse Laaksonen on esittänyt, että Prigozhin ja Putinin välinen vääntö on "Kremlin teatteria", joka on Venäjälle tyypillistä sopan hämmentämistä ja todellisten aikeiden peittelyä.

– On vaikea ulkoapäin nähdä, mikä on se todellisuus, hän sanoo.

Toisaalta Laaksonen katsoo, että Prigozhinilla on varmasti "huoli omasta asemastaan", jos hän kerran arvostelee Venäjän johtajia ja Putinin lähipiiriä.

Aiemmin toukokuussa yhdysvaltalaismedia Washington Post väitti vuodettuihin tiedustelutietoihin vedoten, että Prigozhin yritti käydä kauppaa Ukrainan kanssa. Diilissä Prigozhin olisi antanut tietoja venäläisjoukkojen asemista, kun taas Ukraina olisi vetäytynyt Bahmutista.

Lehden mukaan Ukraina kieltäytyi sopimusehdotuksesta. Venäjä ja Prigozhin ovat kiistäneet Washington Postin väitteet.

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin?

Lue myös:

    Uusimmat