Mainos

Nuuskan hinta pomppasi katukaupassa – yllättävä syy

Laittomassa katukaupassa myytävän nuuskan hinta on paikoin jopa kolminkertaistunut lyhyessä ajassa.

MTV:n tietojen mukaan syynä tähän on alkusyksystä perustettu Tornion järjestelykeskus: viranomaisten lisääntynyt valvonta rajalla on saanut nuuskan salakuljettajat kaihtamaan rajanylityspaikkaa. Siksi nuuskaa on saatavilla tiskin alta entistä vähemmän, mikä on saanut kauppiaat nostamaan hintojaan roimasti.

Laiton katukauppa rehottaa

Nuuskan myynti on ollut kiellettyä EU-maissa jo vuodesta 1992. Ruotsi kuitenkin neuvotteli itselleen poikkeuksen kiellosta liittyessään EU:n jäseneksi vuonna 1995. Ruotsista saa tuoda nykyisin Suomeen nuuskaa laillisesti omaan käyttöön 30 purkkia. Määrää ollaan kuitenkin pienentämässä tupakkalakiuudistuksen myötä.

Nuuskaa salakuljetetaan Suomen katukauppaan ”tiskin alta myytäväksi” ja nettikauppoihin ammattimaisesti. Tullilla on vuosittain muutamia isoja salakuljetusjuttuja tutkittavana.  Tärkeimmät salakuljetusreitit ovat Tornion rajanylityspaikka sekä ruotsinlaivat.

Erityisen voimakasta hinnannousu on ollut sisämaan kaupungeissa, esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa, joihin ”tiskin alta” myytävä nuuska on aiemmin tuotu juuri Torniosta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun nuuskatilanteeseen Torniolla ei ole ollut niin suurta vaikutusta.

Myös Tulli on tehnyt samansuuntaisia havaintoja hinnannoususta.

– Saatavuus ei ole ollut niin hyvää, mikä on johtanut siihen, että hinnat katukaupassa ovat paikoin nousseet, vahvistaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen MTV Uutisille.

Suurin osa katukauppaan päätyvästä nuuskasta tulee Ruotsista. Tornion rajanylityspaikan lisäksi toinen merkittävä salakuljetusreitti ovat satamat ja ruotsinlaivat. Lisäksi nuuskaa salakuljetetaan Suomeen Venäjältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.