Nuukailu on Sirkulle elämäntapa – Näin kulut pysyvät kurissa!

Sirkku Moisiolle nuukaillen eläminen on valinta, asennekysymys ja elämäntapa. Hän noudattaa tiukkaa budjettia, mutta kokee silti, että siinä on luksusta joukossa. Moisio asuu maalla, joka osaltaan sekä aiheuttaa että myös mahdollistaa pienellä budjetilla elämisen. Itse hän arvostaa enemmän maaseudun rauhaa kuin rahaa.

Sirkku Moisio oppi säästäväisen elämäntavan jo lapsuuden kodissa. Heitä oli yhteensä viisi sisarusta.

Molemmat vanhemmat kävivät töissä, mikä oli siihen aikaan harvinaista. Isä toimi Konnunsuolla vanginvartijana, ja äiti työskenteli sairaanhoitajana samassa vankilassa.

– Meidän perhettämme pidettiin rikkaana työssä käyvien vanhempieni takia, mutta elimme aivan peruselämää, Sirkku muistelee.

Hän kertoo, että he eivät tehneet ulkomaan matkoja. Sukulaiset asuivat lähellä, ja heidän luonaan perhe vieraili.

– Itse tiesin jo varhain, etteivät raha ja tittelit ole minua varten, hän huokaa.

Periytyykö säästäväinen asenne?

Sirkulla on kaksi poikaa, jotka ovat raha-asioissa toistensa vastakohtia. Toinen on hänen mukaansa erittäin nuuka, ja toinen saa kulumaan kaiken.

– Toiselle pojalleni kelpaa vanhat vaatteet, eivätkä häntä merkkituotteet edes kiinnosta, toinen taas haluaa pukeutua trenditietoisesti, Sirkku selvittää lastensa erilaisuudesta.

Itse hän ei saanut vanhemmiltaan viikkorahaa, eikä Sirkku ole tätä tapaa lapsilleenkaan opettanut.

– Jos johonkin tarvitsi rahaa, se täytyi pyytää, ja sitten asiasta keskusteltiin, hän kertoo omasta ja poikiensa lapsuudesta.

Tavarat kiertoon

Sirkku on pitänyt kirpputoria kotonaan. Hän kertoo, että Mikkeliin on niin paljon matkaa, ettei sinne asti kannata lähteä myymään, koska matkakustannuksia ei saisi kirpputorituloilla katettua.

Hän sanoo myyneensä poikansa lukiokirjat internetin kautta, mutta suuremmalle verkkokirpputoritoiminnalle hänellä ei riitä aikaa.

Tavaraa Moisioille on vuosien varrella kertynyt. Sirkku kertoo kuitenkin laittavansa tavaroita kiertoon, jos niiden tarinaan ei sisälly jotain henkilökohtaista. Hänen periaatteenaan on, että jos ostaa yhden tavaran, on myös yhdestä tavarasta luovuttava.

– Minulla on hyvä vinkki sellaiselle, joka ei raski luopua tavaroista. Ota esineestä ensin kuva, sitä voi sitten ihailla, kun on kierrätyksen tehnyt, Sirkku kertoo.

Etelä-Karjalan museokin sai Moisioilta lahjoituksen. Sinne Sirkku lahjoitti äitinsä sairaanhoitajan puvun, vanhempien mitätöidyt pankkikirjat sekä vanhoja valokuvia.

Maksakoon mitä maksaa

On sellaisiakin asioita, joista Sirkku on valmis maksamaan. Esimerkiksi talvea varten hän haluaa saada marjoja pakastimeen.

– Mutta maalla marjoja saa helposti tuttavilta ilmaiseksikin. Se on tämän asumispaikan etu, Sirkku totetaa.

Maaseudulla ei myöskään pärjää ilman autoa. Se vie paljon rahaa, mutta on välttämätön. Busseja kulkee Sirkun mukaan aivan liian harvoin, jotta julkisen liikenteen turvin pärjäisi.

Yksi etelänmatka riitti

Sirkku kertoo käyvänsä vuosittain Ruotsissa tuttaviensa luona. Matkustaessa voi aivan hyvin syödä puuroa, joka on ravitsevaa ja edullista.

– Kerran kävin poikani luokkaretken mukana Bulgariassa, ja se reissu riitti minulle, Sirkku sanoo.

– Vaikka rahakin rajoittaa matkustelua, ei minua matkailu juuri kiinnosta enkä pidä kuumasta säästä.

Hän kertoo saaneensa syntymäpäivänään lahjakortin matkaan, jonka hän on suunnitellut tekevänsä ekologisesti junalla. Reissun ajankohta on vielä avoin.

– En ole koskaan käynyt reilaamassa. Kun kuulin senioripasseista, mieleeni tuli haave kiertää Eurooppaa. Samalla voisin käydä tervehtimässä sukulaisia, ystäviä ja entisiä työtovereita Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Saksassa ja Ranskassa, Sirkku tarkentaa lahjakortin käyttötarkoitusta.

Rahalla ei saa kaikkea

Sirkku Moision mukaan sanonta "raha ei tee onnelliseksi" pitää paikkaansa.

– Elämä on antamista ja saamista. Yksikään täältä ei ole rahojaan hautaan mukaansa saanut, hän toteaa.

– Minulle on arvokasta, että voin aamulla herätä terveenä askareisiini.

Sirkku kertoo, että hänelle elämä itsessään on arvokasta, ja hän arvostaa omaa aikaa, jolloin voi tehdä mitä haluaa.

Elämän yllättävät menot

Ylimääräisiä kustannuksia elämässä voi tulla, sillä kaikkeen ei voi etukäteen varautua. Auton voi joutua viemään huoltoon, tai joutua huoltamaan omaa terveyttään.

Pieniin yllätyksiin Sirkku kertoo käyttävänsä luovuutta, kuten omia korjausniksejään. Töissä hän esimerkiksi sai korjattua kahvinkeittimen luovuuttaan soveltamalla.

Jos yllättävät kulut olisivat isompia, hän kertoisi kääntyvänsä pankin puoleen.

– Missään nimessä en turvautuisi edes tiukassa paikassa pikavippeihin, Moisio toteaa painokkaasi.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja