Varo näitä sanoja ravintolan ruokalistassa!

Kokki Sam Talbot on listannut Fitbie-sivustolle ravintoloiden ruokalistojen sanoja, joiden tulisi soittaa jokaisen terveydestään huolehtivan varoituskelloja. Tässä 20 vältettävää nimikettä.

Kuorrutettu tai gratinoitu:

Kaikki kuorrutetut tai gratinoidut ruoat ovat iso ongelma terveydelle, sillä ruoka on monesti ladattu juustolla ja kermalla.

Leivitetty:

Tämä tarkoittaa, että ruoka on päällystetty jauholla, kananmunalla ja voilla ja sitten paistettu.

Valeltu:

Tämä antaa mielikuvan lihapalasesta, joka uiskentelee kastikkeessa.

Täytetty:

Kun ateriassa mainitaan "täytetty", se tarkoittaa tavallisesti, että mukaan tulee myös korppujauhoja. Tämä taas tarkoittaa, että ruoka sisältää paljon hiilihydraatteja...

Kermainen:

Paksun ja raskaan voikastikkeen voi unohtaa.

Rasvaton tai gluteeniton:

Nämä ovat huonoja uutisia diabeetikoille. Rasvattomaan ruokaan laitetaan enemmän sokeria ja gluteenittomaan enemmän rasvaa.

Paistettu liekittämällä, wokissa tai ammattitaidolla:

Nämä tarkentavat sanat eivät tarkenna mitään! Paistettu tarkoittaa paistettua.

Tempura:

Tämä on siis japanilainen vaste sanalle epäterveellinen. Käytännössä se voisi olla myös kirjoitettu "paistettu" tai "leivitetty".

Kastikkeita

BBQ:

Barbecue-kastike on todella sokeripitoista.

Ranch- tai homejuustosalaatinkastike:

Pysy erossa näistä paksuista ja kermaisista kastikkeista. Suosi ennemmin öljyä tai viinietikkaa raikkaan sitruunan kera. Kaikissa ravintoloissa on valmiudet järjestää nämä.

Soijakastike:

Tällä kastikkeella saa elimistönsä ylikuormitettua natriumilla.

Keitoista

Kermapohjaiset keitot:

Tässä on rasvapaketti heti aterian alkuun. Valitse mieluummin kasvisliemipohjainen keitto. Jos tätä ei ole erikseen mainittu, kysy tarjoilijalta.

Krutongit eli leipäkuutiot:

Kun välttää leipäkuutiot, välttää myös puhtaat hiilihydraatit.

Pasta ja riisi

Jos aiot nauttia riisiä, tätä aasialaisen ruoan perustaa, pyydä tarjoilijaa vaihtamaan valkoinen riisi tummaan luonnonriisiin.

Entä sitten pasta? Vehnä- ja tärkkelyspitoinen ruoka ei ole kenellekään, mutta etenkään diabeetikolle, hyväksi. Useimmat ravintolat tarjoavat viiden pastalajin annoksen samalle lautaselle siten, että pasta on lisukkeen sijaan annoksessa pääosassa.

Jos tilaat pasta-aterian, pyydä pieni pasta-annos lautasen sivuun ja varmista, että se on täysjyvää.

Juomat

Koktailit:

Nämä koristeelliset juomasekoitukset ovat oikeita sokeripommeja.

Alkoholit:

Aivan selvä juttu: väkevät juomat (kuten vodka tai gini) ovat oikeita kaloripommeja! Vältä erityisesti ruskeita alkoholeja, jälkiruokaviinejä, liköörejä ja mehupohjaisia koktaileja.

Virvoitusjuomat:

On parempi pysyä kokonaan erossa limonadeista, vaikka ne olisivat "light" tai "zero" -juomia

Jälkiruoka

Kun makeahammasta alkaa kolottaa, valitse erilaisista tuoreista hedelmistä sekoitettu annos. Jos tällaista ei ole ruokalistalla valittavana, kysy voiko kokki tehdä sellaisen sinulle.

Sam Talbot kertoo suosikeikseen omenat, appelsiinit, päärynät, tuoreet persikat ja mansikat. Hänestä ne maistuvat aivan uskomattoman hyvältä Ricotta-juustonokareen kanssa.

Lähde: http://fitbie.msn.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat