Nuorten Leijonien kultainen MM-finaali hetki hetkeltä

Suomen alle 20 vuotiaiden maajoukkue voitti sunnuntai-iltana MM-finaalissa turnausisäntä Ruotsin jatkoerässä maalein 3-2.

MTV Sport seurasi loppuottelua hetki hetkeltä.

Ottelu lähetetään suorana Sub-kanavalla, MTV Sport 1:llä ja Katsomo.fissä.

Avaa tästä suora nettilähetys (maksullinen palvelu)

Ruotsi - Suomi 2-3 ja. (0-1, 1-1, 1-0, 0-1)

Kello 23.00
Nuoret Leijonat hakee parhaillaan kultamitaleitaan Malmön areenalla. Joukkue palaa maahan loppiaismaanantaina kello 16.30.

Kello 22.53
Suomen joukkueesta ottelun parhaana pelaajana palkittiin muurin lailla maalillaan torjunut Juuse Saros. Kotijoukkueen parhaan pelaajan palkinnon pokkasi hyökkääjä Alexander Wennberg.

Kello 22.51
Ruotsissa valmisteltiin etukäteen kultajuhlia, mutta Nuoret Leijonat ryösti illan vaikeuksista huolimatta. Maailmanmestaruus on Suomelle kaikkien aikojen kolmas.

Jatkoerä

69.42 Maali! 3-2-maali Suomelle. Suomi on maailmanmestari! Ristolainen nousee röyhkeästi maalille ja uittaa kiekon Danskin längistä häkkiin. Huikea yksilösuoritus!

68. min Ykkösketju pyörittää Danskin maaliltaan ja kiekon maalille, mutta irtokiekkoon ei ehdi ensimmäisenä suomalaispelaaja. Lehkonen kammetaan tilanteesta viime hetkellä.

67. min H.Ikonen hakee yllätystä nollakulmasta ja kiekko katoaa Danskin näköpiiristä. Verkko pölisee kuitenkin väärällä puolella tolppaa.

66. min Puolet pelaajista kaukalossa ei tiedä missä kiekko on, mutta Saros tietää ja kaappaa pelivälineen haltuunsa.

63. min J. Ikoselta terävä vastahyökkäys ja yhtä terävä laukaus. Dansk torjuu.

62. min Saroksen päätä ei huimaa. Kiekko hanskaan ja peli käyntiin välittömästi ruotsalaispelaaja selässä.

61. min Pokka tulittaa lämärin, jonka Dansk saa kiinni. Tällä kertaa torjunta on varmA.

Kello 22.33 Jatkoerä käyntiin. Neljällä neljää vastaan mennään ja ensimmäinen maali ratkaisee.

Kello 22.22
Kolmannessa erässä nähtiin jo kaksi väsynyttä joukkuetta. Vartin huili tekee varmasti hyvää molemmille.

Kello 22.20
MM-finaali ratkeaa varsinaisen peliajan jälkeen. Edessä on maksimissaan 20 minuutin jatkoerä, joka katkeaa ensimmäiseen maaliin. Jos erä mennään maaleitta, ratkeaa MM-kulta voittomaalikisassa.

3. erä

60.00 Eräsummeri soi. Jatkoerään mennään.

60. min Saros vangitsee ruotsalaislaukauksen. 20 sekuntia jäljellä.

59. min Collberg loistopaikassa, mutta veto painuu kaikeksi onneksi ohi.

56. min H. Ikonen painaa väkisin Danskin maalin eteen, mutta vailla tulosta.

55. min Leijonien tassut näyttävät painavan pahasti alivoimapelien jälkeen.

53. min Dansk vangitsee kiekon. Aloitus saatu kahdesti peräkkäin Ruotsin alueelle.

52. min Malmön areenan ruotsalaisyleisö heräsi hurjaan huutoon 2-2-maalin jälkeen.

50.53 Maali! Ruotsi tasoittaa 2-2-lukemiin. Ruotsi siirtelee paikan Djoosin lämärille ja puolustaja tinttaa kiekon millintarkasti yläputken alle. Karu jäähysuma kostautui Nuorille Leijonille.
Ruotsi tasoihin – Suomella karmea jäähyputki

51. min Ruotsi ottaa aikalisän punoakseen juonia ylivoimalle.

50.11 Rangaistus. Leijonat selvittää Mustosen alivoiman, minkä jälkeen Ristolainen kaataa ruotsalaispelaajan. Kaksi minuuttia mailasta kiinnipitämisestä. Kammottava jäähysuma.

49. min Leijonat selviää säikähdyksellä, kun kiekko karkaa Suomen vaihtoaitioon suomalaispurusta. Ei jäähyä tuomariston neuvonpidon jälkeen. Kiireisempi tuomareista näytti jo kaksiminuuttista.

47.58 Rangaistus. Lisää jobin postia Leijonille. Mustosen vuoro lähteä kaksiminuuttiselle kiinnipitämisestä. Tuskan hetkiä lisää.

47. min Leijonat näyttää saavan pikku hiljaa kiinni omasta kiekollisesta pelistä.

46. min Neljä Leijonaa ja kolme mailaa selvittää tukalan ruotsalaispyörityksen.

45. min Lindell koppaa ruotsalaislämärin nilkallaan ja linkuttaa vaihtoon. Uhrautumisesta ei ole puutetta.

43.20 Rangaistus. Puhdas avojään lonkkataklaus tuo kaksiminuuttisen Kinnuselle. Syynä kampitus. Leijonat alivoimalle.

43. min Jos ottelu on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, mennään jatkoerään, ei jatkoajalle. Korjaus: Voittomaalikisa nähdään jatkoerän jälkeen.

42. min J. Ikonen laukoo tulisesti ja Dansk torjuu patjallaan.

41. min Saros jatkaa eleettömiä torjuntojaan.

Kello 21.42 Kiekko jäähän. Erä ja mahdolliset jatkot jäljellä herkkua Malmöstä.

Kello 21.30
Ruotsilta 20 minuutin jatkuva paine ja yksi maali. Suomella kaksi paikkaa ja yksi maali. Jos Nuoret Leijonat selviää päätöserästä kuivin tassuin, täytyy ottelun ja koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi kruunata Juuse Saros.

2. erä

40.00 Summeri ujeltaa erän pakettiin.

38. min Leijona-ryhmä taistelee leijonain lailla ja kestää painostuksen. Wallmark saa kiekon kertaalleen verkkoon, mutta onneksi sen väärälle puolelle.

36.07 Rangaistus. Ristolainen pysäyttää ruotsalaishyökkääjän kyseenalaisin keinoin ja lähtee kampitusjäähylle. Kaksi minuuttia alivoimaa Nuorille Leijonille.

35. min Saroksen torjuntasarakkeessa jo 24 merkintää.

34. min Teräväinen laukoo yllättävästi pienestä kulmasta ja Dansk vangitsee kiekon epävarman oloisesti. Vaikuttaa siltä, että kiekko ohittaa ruotsalaisvahdin vielä sunnuntai-illan aikana.

32. min Peli pyörii pääasiallisesti yhä Suomen päädyssä, mutta aivan Leijonien maalia edeltänyttä pyöritystä ei Ruotsi ole kyennyt uusimaan. Käynnissä on fyysinen henkien taisto.

29. min Näyttävä 2-1-maali Leijonilta. Kuinka tämä vaikuttaa pelin kulkuun, joka on käynyt yhteen suuntaan koko erän ajan.

28.38 Maali! Suomi 2-1-johtoon. Leijonat uudelleen johtoon Mäenalasen maalilla. Huikea hyökkäys ykkösketjulta. Teräväinen taiteilee syötön maalin eteen, eikä Mäenalanen erehdy.
Ruotsi tasoitti – Mäenalanen kuittasi heti 2-1:een!

27.53 Maali! Ruotsi tasoittaa 1-1:een. Jäähy ehtii kulua muutaman vain sekunnin, kun kiekkoa kaivetaan Saroksen takaa. Wallmark tällää siniviivakudin tolpan kautta ohi maskin takana olleen suomalaisvahdin.

27.40 Rangaistus. Honka boksiin kiinnipitämisestä. Tuskan hetkiä luvassa kahden minuutin verran.

27. min Ruotsin Collberg saa niitin Vainoselta ja jää potemaan jään pintaan. Vainonen selviää tilanteesta ilman rangaistusta.

26. min Mäenalanen tulittaa erän ensimmäisen laukauksen kohti Danskia viiden peliminuutin jälkeen.

25. min Honka hukkaa kiekon vaarallisesti omassa päässä. Sinikeltaisten pyöritys päättyy, Saros vangitsee kiekon.

24. min Yhtä päätyä ensi minuutit. Harkittu pitkä päättää Ruotsin painostuksen.

22. min Haapalaa taklataan Suomen puolustuspäässä ja hyökkääjä näyttää loukanneen jalkaansa. Hän kinkkaa vaihtoon tarkastettavaksi.

Kello 20.54 Kiekko jäähän ja jännäri uudestaan käyntiin.

Kello 20.40
Lindellin salamamaalin jälkeen isäntäjoukkue otti ohjat Malmön hornankattilassa ja painoi väkevästi kohti Saroksen maalia. Sarokselle erässä 12 torjuntaa ja kenttäpelaajille saman verran. Avauserässä riitti vauhtia ja näyttävää peliä.

1. erä

20.00 Kolmannes takana, kaksi kolmannesta edessä.

20. min Ylivoimasta tuloksena yksi hyvä laukaus, ei maalia. Erätauko lähestyy.

17.24 Rangaistus. Mäenalanen myllertää vahvasti hyökkäyspäässä ja Djoos kampittaa hyökkääjän. Leijonille tarjolla kaksi minuuttia ylivoimaa.

16. min Saros on saanut huhkia jo 11 torjunnan edestä, mutta pääosa laukauksista on tullut vahdin kannalta hyvistä sektoreista.

13. min Alun jälkeen ote on livennyt täysin kotijoukkueelle. Leijonien kenttäpelaajien uhrautuminen Saroksen edessä on ihailtavaa.

12. min Jäätävällä teholla ylivoimamaaleja takonut Ruotsi pyörittää ylivoimaa näyttävästi, mutta Saros ja puolustus kestävät.

9.29 Rangaistus. Ruotsi pääsee yrittämään ylivoimalle, kun Lindell syyllistyy kiinnipitämiseen. Kaksi minuuttia kestettävää.

9. min De la Rose pääsee kaksin Saroksen kanssa, mutta HPK-vahti poimii marjan helposti räpyläänsä.

9. min Yli minuutti putkeen ylivoimaa Ruotsin päädyssä, mutta sinikeltaiset selviävät kaksiminuuttisesta alivoimastaan.

6.00 Rangaistus. Hägg koukkii Lehkosen nurin maalin edessä ja Leijonat pääsee ylivoimalle ensimmäistä kertaa ottelussa.

5. min Ruotsi ottanut ohjat ottelussa, mutta Nuoret Leijonat puolustaa rauhallisesti.

4. min Hegel taklaa rajusti Mustosta maalin takana. Tänään saa pelata kovaa.

3. min Mäenalanen pääsee harhasyötöstä ilmaiseksi vastakkain Danskin kanssa. Kova laukaus suuntautuu niukasti maalin ohi.

3. min Saros torjunut jo pari kertaa. Vastapäädyssä Danskilla ei vielä torjuntoja.

0.28 Maali! Suomi siirtyy 1-0-johtoon. Teräväinen syöttää ja Lindell niittaa siniviivan tuntumasta kiekon ylänurkkaan. Parempaa starttia ei voi toivoa! Ensimmäisessä vaihdossa johtoon.

Kello 20.08 Kiekko jäähän ja unelmafinaali käyntiin.

Kello 20.05
- Ennakkosuosikki on valmistellut jo juhlat huomiseksi. Se on heidän puoleltaan selvää. Meidän pitäisi pilata ne juhlat ja taas kerran ylittää itsemme, kommentoi Nuorten Leijonien päävalmentaja Karri Kivi ottelun alla.

Kello 19.50
Suomi pelasi viimeksi ikäluokan MM-finaalissa vuonna 2001, jolloin Tshekki oli Nuoria Leijonia vahvempi. Suomen viimeisin MM-mitali on pronssi vuodelta 2006, joten mitalikantaan palataan pitkän paussin jälkeen. Aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 1987 ja 1998.

Kello 19.40
Pronssiset mitalit Malmön turnauksessa jaettiin aiemmin sunnuntaina Venäjälle, joka selätti ottelussa vaisun Kanadan maalein 2-1.
Tami järkyttyi – "Kaikkien aikojen unisin Kanada"
Kanadalla surkein MM-putki yli 30 vuoteen

Kello 19.35
Asetelma illan finaalissa on selkeä: tappiotta turnauksen huipennukseen edennyt Ruotsi on suosikki ja Suomi pääsee otteluun haastajana. Maat ovat ensimmäistä kertaa vastakkain ikäluokan MM-finaalissa.