Nuoret ryöstivät musiikkituottajan petollisen suunnitelman avulla – neuvokas uhri teki salapoliisintyön tekijöiden löytämiseksi

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kolme nuorukaista Espoossa tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä, jonka uhriksi joutui pahaa-aavistamaton musiikkituottaja.

Tuottajan kotistudiolle tuli heinäkuussa 2021 kolme miestä, jotka olivat kertoneet haluavansa nauhoittaa musiikkia.

Todellisuudessa miehet eivät kuitenkaan olleet toteuttamassa unelmiaan tähteydestä, vaan he olivat punoneet katalan suunnitelman tuottajan ryöstämiseksi.

Uhrin asuntoon päästyään miehet piirittivät tuottajan asunnon perälle, musiikkistudion tuottajanpenkkiin, ja alkoivat käyttäytyä aggressiivisesti. He puhuivat velanmaksusta ja vaativat uhrilta omaisuutta. Yksi miehistä veti esiin veitsen.

Uhrilta vietiin muun muassa useita muotilenkkareita, kulta- ja hopeakoruja, elektroniikkaa sekä erilaisia arvokkaita merkkivaatteita ja -asusteita.

Asuntoa penkoneiden varkaiden mukaan lähti muun muassa yli 1000 euron Louis Vuitton -laukku, 400 euron arvoinen A Bathing Ape -huppari sekä 500 euron Canada Goose -toppaliivi.

Uhri arvioi myöhemmin, että kaiken kaikkiaan omaisuutta anastettiin yli 6700 euron arvosta.

Poliisi tutki juomalasin DNA-jälkien varalta

Poliisit pääsivät kolmikon puhemiehenä toimineen epäillyn jäljille nopeasti, sillä parikymppinen mies oli musiikkituottajalle ennakolta tuttu. Miehet olivat sopineet studiosessiosta etukäteen Snapchatissa.

Kahden muun jäljittämisessä apuna oli uhri itse sekä hänen veljensä.

Veli oli pian tapahtumien jälkeen löytänyt sosiaalisesta mediasta videon, jossa studiosessiosta sopinut nuorukainen heilui kameran edessä toisen miehen kanssa. Tuolla toisella miehellä oli yllään useampia asusteita, joita oli tuottajan asunnolta viety – tai ainakin kyse oli täysin vastaavista tuotteista.

Uhri tunnisti miehen yhdeksi ryöstäjistä. Video toimitettiin poliisille. Lisäksi musiikkituottaja kiikutti poliisille juomalasin, josta hän muisteli hänelle entuudestaan tutun miehen juoneen tapahtumapäivänä.

Muistikuva sai vahvistusta poliisin tutkimuksissa, sillä KRP:n rikoslaboratoriossa mukista löydettiin kyseisen miehen DNA:ta.

Kolmas epäilty saatiin puolestaan kiinni, kun poliisi näytti uhrille kuvia tuntomerkkeihin sopivista epäillyistä ja kävi suorittamassa kotietsinnän tuottajan tunnistaman miehen asuntoon.

Asunnolta löydettiin arvokkaiden kuulokkeiden pakkauslaatikko. Juuri samanlaiset kuulokkeet oli anastettu tuottajan kotistudiolta. Jopa sarjanumero täsmäsi.

Kolmikko kiisti, vaikka tarinat olivatkin erikoisia

Oikeudessa syyttäjä vaati kolmikolle rangaistusta törkeästä ryöstöstä. Kolmikko kiisti teon.

Miehet kaikki myönsivät, että olivat käyneet kesällä 2021 musiikkituottajan luona. Kolmikon versio oli, että he olivat olleet studiolla tekemässä musiikkia, osa jopa useampaan kertaan. Mitään ryöstöön viittaavaakaan siellä ei kuitenkaan ollut heidän mukaansa tapahtunut.

Tarina asettui outoon valoon, sillä tuottaja oli itse täysin varma siitä, ettei hän tuntenut kahta miehistä ennalta, vaikka toinen näistä väitti käyneensä hänen luonaan ehkä jopa kolme tai neljä kertaa.

Syytettyjen kertomuksia pidettiin myös muuten jokseenkin ristiriitaisina ja epämääräisinä, vaikka esimerkiksi somevideolla näkyneille vaatteille tai yhden syytetyn kotoa löytyneelle kuulokelaatikollekin löytyi miehiltä jonkinlaisia selityksiä.

Uhrin kertomus taas oli ollut johdonmukainen poliisikuulusteluista oikeussaliin asti. Rikosilmoituksen mies oli tehnyt tapahtuneesta jo heti seuraavana päivänä, eikä miehen kuvailemiin tapahtumiin liittynyt liioiteltuja tai epämääräisiä piirteitä.

Tuottajan asunto oli suhteellisen pieni kaksio. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että mies olisi voinut erehtyä tekijöistä. Etenkin sitä pidettiin mahdottomana, että uhri olisi erehtynyt studioaikaa varanneen miehen henkilöllisyydestä, sillä tapaamisesta oli sovittu ennakkoon ja miehet olivat toisillensa tuttuja.

Mies pystyi myös selvittämään anastetun omaisuuden määrän ja laadun hyvin yksityiskohtaisesti muun muassa valokuvin ja ostokuitein.

Yhdellä kontollaan pitkä tuomio

Käräjäoikeuden mukaan kolmikon syyllisyydestä ei jäänyt järkevää epäilyä.

Sopivaksi rangaistukseksi katsottiin 2 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta.

Vuonna 2001 syntyneen Abdullah Shawkat Anwerin tuomiota alennettiin kahdeksaan kuukauteen, sillä mies tuomittiin viime vuonna neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen muun muassa törkeistä ryöstöistä. Mies oli siis oikeudenkäynnin aikaan jo vankilassa, ja käräjäoikeuden mukaan nyt ratkaistu asia olisi voitu käsitellä aiemman oikeusjutun kanssa samalla kertaa.

Vuonna 2001 syntyneet Mohammad Reza Heidari sekä Ahmad Meseh puolestaan joutuvat suorittamaan reilun kahden vuoden vankeusrangaistuksen, mikäli perjantaina annettu käräjätuomio jää lainvoimaiseksi.

Asiasta voi vielä valittaa hovioikeuteen. Osin tästä syystä käräjäoikeus ei määrännyt kaksikkoa vangittavaksi heti tuomiolla. Miehet ovat siis vielä toistaiseksi vapaalla.

Käräjäoikeus totesi, että mikäli miehet vangittaisiin heti, heidän tosiasialliset mahdollisuutensa valittaa voisivat jäädä ohuiksi, sillä prosessissa saattaa kestää kauan. Vaakakupissa painoi myös se, että kyse oli nuorista ensikertalaisista.

Nuorten tekemissä ryöstöissä valtava kasvu – uhreilta viedään kengätkin jalasta 2:07
Viime kuukausien aikana on puhuttu runsaasti nuorten tekemistä ryöstöistä. Mistä ilmiössä on kyse? Kuuntele videolta poliisi Marko "Fobba" Forssin haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat