Mainos

Nousiaisten pilaantunut vesi haittaa liiketoimintaa – "Täällä on ihan kuollutta"

0:54

Talousvesi on edelleen keitettävä Varsinais-Suomen Nousiaisissa. Kunnassa on riehunut jo yli viikon vatsatautiepidemia, jota epäillään osittain saastuneen vesijohtoveden aiheuttamaksi. Vesiongelmat haittaavat jo paikallisen pienyrittäjän liiketoimintaa.

Kahvilatyöntekijä Henna Nieminen kahvila-ravintola Sannan krannista valittelee, että ravintolassa kunnan keskustassa ei ole ollut tänään asiakkaita.

– Kuten näkyy, täällä on ihan kuollutta. Perjantaina vielä oli asiakkaita, mutta nyt ei ole. Kaikki on mennyt, Nieminen pahoittelee.

Saastunut vesi on luulatavasti aiheuttanut useille vatsatautioireita. Eilisiltaisen arvion mukaan vatsaoireita saaneita on ainakin 220. Tarkkoja tietoja sairastuneiden määrästä ei ole, sillä vatsataudin takia hakeudutaan harvoin hoitoon.

"Pari päivää oli veto pois"

Myöskään Niemisen perhe ei ole välttynyt pilaantuneen veden vaikutuksilta.

– Koko viikonlopun ovat kaikki oksentaneet ja nukkuneet. Eipä siinä muuta.

Nieminen itse oli vatsataudissa koko viikonlopun, mutta on tänään ollut jo terve. Hän kertoo, että tauti vie voimat täydellisesti.

– Pari päivää oli veto pois ja saa oksentaa ihan kunnolla aamusta iltaan ja illasta aamuun. Se on paljon rankempi kuin tavallinen oksennustauti.

Vesijohtovesi ei Niemisen mukaan maistunut eikä näyttänyt mitenkään kummalliselta.

– Ihan vedeltä se maistui. Ihan normaalia vettä, ainut oli, että ilmaahan siinä oli, mutta muuta ei näkynyt.

Omistaja: Epidemia tuo lisäkustannuksia

Kahvilan omistaja Sanna-Maria Kiili kertoo, että yrittäjäperhe itse on selvinnyt vähällä; vain perheen pieni tytär on sairastunut. Hän kertoo, että vesiepidemia tuo lisäkustannuksia kahvilanpitoon. 

– Esimerkiksi vedet keitetään ennen ruuanlaittoa, käsihygieniasta pidetään huolta, ja jääpalakone on lyöty kiinni ja desinfioitu. Sen otamme käyttöön vasta epidemian päätyttyä. 

Kiilin mukaan myös limupistoolit ovat poissa käytöstä ja asiakkaille tarjotaan vain pullo- ja tölkkituotteita. Myös kahvi ja vesi keitetään kaupasta ostettavaan pulloveteen. 

Nousiaisiin tuotu vesitankki

Nieminen kertoi MTV uutisille, että hänellä ei ollut vettä ainakaan maanantaina iltapäivällä.

– Nyt ei ole vettä, koska se on kaupastakin loppu. Pitäisi lähteä Turusta hakemaan, mutta en ehdi.

Vesijohtovettä on kunnassa tänään kloorattu taudinaiheuttajien poistamiseksi. Nousiaisiin on myös tänään tuotu vesitankki varaveden jakelua varten. Tankki sijaitsee Moisiokodin läheisyydessä Moisiontiellä.

Vesijohtovettä pitää kunnan ohjeiden mukaan keittää vähintää viisi minuuttia. Veden- tai kahvinkeittimellä tehtävä kuumennus ei riitä. Vihannesten ja hedelmien huuhteluun on myös käytettävä keitettyä vettä tai kaupan pullovettä.

Veden saastumisen syyksi epäillään kahta vuotoa kunnan vesiputkistossa. Vuotokohdista on luultavasti päässyt likaa talousveden sekaan.

Nousiaisten vesijohtovedestä on tänään otettu näytteitä. Näytteiden tuloksia odotetaan huomiseksi. Putkistoa myös korjataan parhaillaan. Korjaustöidenkestoa ei vielä tiedetä, eikä myöskään sitä, kuinka pitkään talousvesi on keitettävä.

Juttua muokattu ti 30.1. klo 11:13: Lisätty maininta siitä, että Henna Nieminen on kahvilan työntekijä ja lisätty yrittäjän kommentit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja